Νέο χαράτσι στα ακίνητα

Ευ. Βενιζέλος: Αμεση προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών μας
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 15:29
UPD:12/09/2011 14:01

Την επιβολή ειδικού τέλους στη δομημένη επιφάνεια των ακινήτων, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η εισφορά στα ακίνητα θα ξεκινά από 0,50 λεπτά για τα νοικοκυριά. «Θα ελέγξουμε ώστε να υπάρχει απόλυτη κοινωνική δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι η είσπραξη του τέλους προβλέπεται να ολοκληρωθεί ταμειακά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2011, ενώ για το 2012 θα προβλέπονται δόσεις.

«Εκεί όπου έχουμε χαμηλές τιμές ζώνης και χρήσης [...]μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πληρώσει μόνο 50 λεπτά [ανά τετραγωνικό], ενώ κάπου όπου έχουμε πολυτελείς κατοικίες 10 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επεξεργασίας του όλου εγχειρήματος, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη, θα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια, όπως το «ποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, ανάπηρος, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, αλλά και τις αλλαγές στις αξίες της γης».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μέτρο υποκατάστασης μέτρων που δεν έχουν αποδόσει τα αναμενόμενα.

Στόχος είναι να καλυφθεί η υστέρηση ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Όπως εξήγησε, αν πετύχουμε τους στόχους μας το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από τις 31 Οκτωβρίου

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε ακόμη ομόφωνα η ταχύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, με στόχο ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα εισαχθεί ταυτόχρονα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα.

Περικοπή ενός μισθού από αιρετούς - μετακλητούς λειτουργούς

Επιπλέον, αποφασίστηκε η περικοπή ενός μηνιαίου μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών, δημάρχων κ.λπ.

Κάλεσμα στον εφοπλιστικό κόσμο

Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε παράλληλα ότι θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα μετάσχει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό τρόπο.

«Αμεση προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών μας»

Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το υπουργικό συμβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρωζώνη, στην παγκόσμια αγορά».

Όπως είπε, η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών είναι το μεγάλο πρόβλημα ευρωζώνης που διαθέτει την ισχύ του κοινού νομίσματος αλλά δεν συνοδεύεται από την ανάλογη θεσμική και πολιτική υποστήριξη.

Επανέλαβε ότι η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η στάση ορισμένων σημαντικών κρατών μελών της ευρωζώνης.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ με τη φημολογία περί αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι στην περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα, χρειάζεται η Ελλάδα να δώσει μια απάντηση.

«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει το πρόσχημα για εξελίξεις που είναι εις βάρος μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να ανασχεθεί η ύφεση που σημαίνει, όπως είπε, ανεργία, αποεπένδυση και ανασφάλεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντ. Σαμαρά

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε, όπως είπε, για το πλαίσιο που βρισκόμαστε. Στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, ενημερώνοντάς τον για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε, το επίπεδο της συνομιλίας που είχε με τον κ. Σαμαρά ήταν εξαιρετικά υψηλό.

ΝΔ: Nέα δυσβάστακτα μέτρα

Για «νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

Υπογράμμισε ότι η ύφεση δεν ανακόπτεται «με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως».

«Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον “αντ’ αυτού”», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση «να καταλάβει, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε, διά του εκπροσώπου της, ότι συμφωνεί με την ταχύτερη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012.

Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «μια κυβέρνηση, που μέσα σε δυο χρόνια έχει πέσει παταγωδώς έξω σε όλες τις προβλέψεις της και στο Μνημόνιο και στους προϋπολογισμούς της, ακόμα και στο πολυδιαφημισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της, παρά τις βαρύτατες θυσίες του ελληνικού λαού, είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».

«Η ανάγκη για άμεση αλλαγή πολιτικής, μέσα από εκλογές, είναι πλέον ολοφάνερη και επιτακτική», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου

Από την πλευρά του το ΚΚΕ μιλά για «νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: «Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πλατειά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις. Λαϊκή αντεπίθεση για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής επικίνδυνης κυβέρνησης και της οποιαδήποτε συγκυβέρνησης. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ή ο λαός θα σωθεί ή η κερδοφορία της πλουτοκρατίας».

ΛΑΟΣ: Στο DNA του ΠΑΣΟΚ η κομμουνιστική αντίληψη

«Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθειά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Όπως σημειώνει «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η ανατροπή της κυβέρνησης

«Ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζεται πως είναι «πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα».

«Η κυνική ομολογία του πρωθυπουργού πως η ανεργία θα είναι ο μόνιμος σύντροφος κάθε σπιτικού της χώρας μας τα επόμενα χρόνια αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε ο ίδιος και η πολιτική του μνημονίου», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «η φτώχεια και η διάλυση της οποιασδήποτε κοινωνικής προστασίας και υποδομής θα είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά της ζωής μας τις επόμενες δεκαετίες αν δεν ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Η μνημονιακή οικονομική πολιτική της διάλυσης των πάντων, από πλευρά της κυβέρνησης, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και την αντοχή του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της. Η απάντηση και η ελπίδα βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός πλατιού αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας».

ΔΗΣΥ: Τα ίδια λάθη

«Η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΔΗΜΑΡ: Να εφαρμοστεί αποκλειστικά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης από το να ανάγει τη ΔΕΗ ως το μοναδικό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό της κυβέρνησης ας εφαρμοστεί αποκλειστικά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία», σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Οικολόγοι: Η κυβέρνηση εφορμά πάλι επί δικαίων και αδίκων

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι «αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μια ακόμα φορά επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου ανεξάρτητα από τον πλούτο του κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση».

ΠΟΜΙΔΑ: «Τελειωμένη υπόθεση» η ιδιωτική ακίνητη περιουσία

«Tο μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού ''ξεπουλήματος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα».

Ακόμη, επισημαίνει ότι η «συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη».

«Όμως», όπως αναφέρει, «σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια "τελειωμένη υπόθεση", και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα