Γ. Παπανδρέου: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές»
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 16:40
UPD:12/09/2011 18:43

Αποφασισμένος να λάβει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τέτοιο δικαίωμα», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα δρόμο ανηφορικό αλλά είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σήμερα και την προοπτική του αύριο.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου»

Πρόσθεσε ότι όταν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα καταστήσει το ελληνικό χρέος πλήρως διαχειρίσιμο, δίνοντας νέα προοπτική στην οικονομία. Οπως είπε, στόχος είναι ακριβώς να δοθεί στις αγορές το μήνυμα ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο, ότι η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο ευνομίας και αξιόπιστης πορείας, ώστε να έρθουν και περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου σε όλα τα [ευρωπαϊκά] κοινοβούλια και να συμφωνήσουν οι περίπου 400 τράπεζες που θα συμμετάσχουν από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε και επανέλαβε ότι, τώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το θέμα, «τίποτα δεν μας συγχωρείται, καμία έκπτωση, κανένα πισωγύρισμα».

«Απαραίτητη απόφαση» το τέλος στα ακίνητα

Για το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ήταν απαραίτητη απόφαση». Επιβεβαίωσε ότι αυτό θα είναι κλιμακωτό, «με μία απόλυτη προσπάθεια κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα βάρη από το νέο τέλος πράγματι θα πάνε εκεί που μπορούν να το αντέξουν «ή εκεί που ξέρουμε ότι με διάφορους τρόπους φοροδιαφεύγουν». Όπως είπε, το ακίνητο είναι τεκμήριο για το ποια είναι η [οικονομική] κατάσταση κάποιων ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε ότι αυτό δεν συνιστά νέα επιβάρυνση, σε σχέση με τον συνολικό στόχο της κυβέρνησης για το 2011. «Εξακολουθούμε να αναζητούμε 54 δισ. ευρώ ως ετήσια δημόσια έσοδα, όχι περισσότερα. Είναι όμως ανάγκη να φτάσουμε στον στόχο μας», ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε»

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή για το 2011 και τι 2012 εφόσον θα είμαστε συνεπείς.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα», σημείωσε.

«Κανένας φόβος απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα»

Σχετικά με το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν ούτε στο μισό πάει ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου. «Πάμε σε ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν έχει το φόβο της απόλυσης ο στενός δημόσιος τομέας, τουλάχιστον σήμερα».

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».

Σημείωσε παράλληλα ότι οφείλουμε να αποκομματικοποιήσουμε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ επανέλαβε ότι ο η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής.

«Δίνουμε μάχη για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις»

«Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε αδιαλείπτως τις συντάξεις και τους μισθούς και αυτό θα συνεχίσει. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε και αυτό εγγυόμαστε[...]Όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και να μη μας δανειοδοτήσουν, τουλάχιστον θα μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς», απάντησε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο.

Επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.

Φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα καταβάλλονται τα χρήματα στο ελληνικό κράτος.

Πρόσθεσε ότι, ήδη έχουν ψηφιστεί, με εισηγήσεις και του πρώην υπουργού Οικονομικών και του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, σημαντικές ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και για το άνοιγμα, τον έλεγχο και την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από τη φοροδιαφυγή δεν υπάρχει», παρατήρησε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προσπάθεια που γίνεται για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. «Νομίζω αυτό θέλει να πετύχει ο αντιπρόεδρος με το νέο σύστημα που προωθεί [...]το οποίο είναι διαμορφωμένο στη συνείδηση του λαού και των κομμάτων ότι είναι σωστό, δίκαιο σύστημα», επισήμανε.

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές»

Eρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές», βάζοντας εκ νέου φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχες και δεν φυγομαχεί, «όπως έκαναν άλλοι».

«Η ΝΔ δεν βλέπει το πρόβλημα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι δεν βλέπει το πρόβλημα και ότι θέλει να ρίχνει τις ευθύνες αλλού.

«Μια παράταξη η οποία έχει μεγάλες ευθύνες για το που είμαστε σήμερα θα έπρεπε να βάλει πλάτη», ανέφερε και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της ΝΔ που συμφωνούν με τη συνεννόηση, δυστυχώς όμως, όπως είπε, η ηγεσία της δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο.

«Είμαι υπερήφανος για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»

O κ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Ο κάθε βουλευτής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς

Tις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς «που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια».

Τόνισε ότι ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

«Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων»

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει τις έρευνες, τις συμφωνίες είτε για ΑΟΖ είτε για αγωγούς και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βελτιώσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όποια σχέση είναι η βάση του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας.

Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός «μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι «αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως «δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις».

ΝΔ: Η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των Ελλήνων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι «αμετανόητος και αναξιόπιστος, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει».

Σημείωσε παράλληλα ότι ο κ. Παπανδρέου «περιορίστηκε σε μια θλιβερή επανάληψη - πόσες φορές ακούσαμε τα ίδια ακριβώς πράγματα - που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι» και πως «δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής της αποτυχημένης συνταγής, που βυθίζει τον τόπο στην ύφεση, την Αγορά στα λουκέτα και την κοινωνία στην ανεργία».

Του καταλόγισε τέλος ότι «επιχειρεί να φοβίσει τους Έλληνες, αντί να ακολουθήσει πολιτική ελπίδας και προοπτικής».

ΚΚΕ: Eπιτάχυνση του σφαγιασμού των δικαιωμάτων του λαού

Για «επιτάχυνση του σφαγιασμού των δικαιωμάτων του λαού» έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Με γελοία επιχειρήματα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιτάχυνση του σφαγιασμού των δικαιωμάτων του λαού, που διαπράττει μαζί με την τρόικα για να προστατευθεί η ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, οι πιστωτές τραπεζικοί όμιλοι και κράτη. Σε αυτό το έγκλημα έχει την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, του Καρατζαφέρη. Η αντιπολίτευσή τους επικεντρώνεται σε καθυστερήσεις και ανεπάρκειες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η πορεία προς το ''ξέφωτο'' του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί σε πατριωτική συστράτευση σημαίνει νέα πιο άγρια φοροεπιδρομή, εξαθλίωση των εργαζομένων, βάθεμα της κρίσης, συνεχή κρατική στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων».

«Τώρα που ο μύθος της «κοινοτικής αλληλεγγύης» της ΕΕ συντρίβεται και αποκαλύπτεται το αντιδραστικό πρόσωπο της, του φύλακα των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων, της ανισόμετρης ανάπτυξης και των οξυμένων αντιθέσεων, είναι η ώρα ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεση του. Με ξεκάθαρο προσανατολισμό, για αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου παραπαίει και στη λήψη σωστών αποφάσεων

Την άποψη ότι «όσοι άκουσαν και ιδιαιτέρως όσοι είδαν και άκουσαν τον πρωθυπουργό, είναι πιο τρομαγμένοι και πιο σοκαρισμένοι παρά ποτέ» εξέφρασε ο ΛΑΟΣ.

Υποστήριξε ακόμη ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν παραπαίει μόνο πολιτικά και ιδεολογικά, παραπαίει και στη λήψη σωστών αποφάσεων» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει όσο ο ''μπροστάρης'' δεν μπορεί να πείσει ούτε στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό».

Ντ. Μπακογιάννη: Ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας

Ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τι;ς αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση αντί να περιορίσει τα 100 δισ. ευρώ που ξοδεύει ο δημόσιος τομέας κάθε χρόνο, καταφεύγει σε εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των ιδιωτών που δεν θα έχουν αποτέλεσμα και προοπτική. Λύση δεν θα υπάρξει όσο το παλιό κομματικό σύστημα αρνείται να συγκρουσθεί με τον κακό του εαυτό, τα προνόμια και τα συμφέροντα που έχει εκθρέψει όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα