ΥΠΟΙΚ: Μόνη δίκαιη και άμεση επιλογή το τέλος στα ακίνητα

Νέα κύμα αντιδράσεων
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 13:22
UPD:16:35

Την αναγκαιότητα του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα υπογράμμισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ο μόνος δίκαιος, άμεσος και αναλογικός τρόπος, με τη μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη φάση που βρίσκεται η χώρα.

«Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα ''ντου'', να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε ότι το μέτρο είναι άδικο να εφαρμόζεται ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι «πολύτεκνοι, ανάπηροι ή βαρυνόμενοι με ανάπηρο ή μακροχρόνια άνεργοι θα πληρώσουν μόνο 0,50 ευρώ αν όπου και αν μένουν εκτός από πολυτελή προάστια».

Επισήμανε ακόμη ότι η επιβάρυνση με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της ενισχύει τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδος ενώ έκανε λόγο και για αυτοκαταστροφικά φαινόμενα στα ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε διογκώνουν, αναπαράγουν και εξάγουν φήμες κύκλων του εξωτερικού.

Απαντώντας στους τομεάρχες της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ακολουθεί λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με ορατά και μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

«Αν πιστεύουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης πως θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση από εμένα και ο κ. Σαμαράς καλύτερη από τον πρωθυπουργό να το πουν στο λαό να το αξιολογήσει. Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτόν τον τόπον, να ξανασυστηθούμε, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για μην μιλάμε αόριστα και απρόσωπα», υπογράμμισε.

Δήλωσε τέλος ότι η τροπολογία για το τέλος θα κατατεθεί εντός της προθεσμίας ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Νέο κύμα αντιδράσεων

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, τις οποίες έδωσε στις δημοσιότητα την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών, πυροδότησαν νέα θύελλα αντιδράσεων. Η κριτική εστιάζεται στο ύψος του τέλους, στην επιβολή του ακόμη και σε ανέργους αλλά στην απαλλαγή των ναών και των μονών.

«Η απόφαση για το τέλος ακινήτων που ανακοινώθηκε χθες, με τους εξωφρενικούς ανά τ.μ. συντελεστές των 3-20 ευρώ ανά τ.μ. δεν ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες μας, γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προ πολλού χάσει τον ύπνο τους, εν αναμονή και των επερχόμενων λογαριασμών του ΦΑΠ 2009-2011» αναφέρει σε της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει «ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει αφορολόγητο, δεν υπάρχει κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο στη διαμόρφωση του τέλους, δεν υπάρχει έλεος».

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και για τους ανέργους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους χρωστούν τα σπίτια τους στις τράπεζες, προβλέπονται εκπτώσεις και όχι πλήρης απαλλαγή. Ακόμη και ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας εφαρμόζεται αντίστροφα, ως "αυξητικός συντελεστής νεότητας" έτσι ώστε να επιβαρύνονται όσοι κατέχουν νεότερα κτίρια και όχι να ελαφρύνονται εκείνοι που διαθέτουν τα παλαιότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ.

«Η απαλλαγή της εκμεταλλεύσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας από το τέλος, δημιουργεί τουλάχιστον τις προϋποθέσεις να είναι αφορολόγητη η τελευταία κατοικία μας, αφού δεν είναι αφορολόγητη ούτε η πρώτη. Έτσι κι αλλιώς, μόνο με δεήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για τα έσοδα, ώστε να μην επιβληθεί και καμιά άλλη ακόμη έκτακτη εισφορά στα ακίνητα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

«Μνημείο βαρβαρότητας, αναποτελεσματικότητας και αναξιοπιστίας» χαρακτηρίζει το μέτρο η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, σημείωνει ότι το τέλος αποδεικνύεται «μνημείο βαρβαρότητας», διότι, όπως αναφέρει, «παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις επιβάλλεται ακόμη και στις πιο ευπαθείς ομάδες, σε πολίτες χωρίς εισοδήματα, σε άτομα με αναπηρία, σε ανέργους».

Τονίζει μάλιστα πως «ο ισχυρισμός Βενιζέλου για δήθεν ''δίκαιο επιμερισμό'' αποδεικνύεται πρόκληση και εμπαιγμός».

Ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει ακόμη ότι το μέτρο αποτελεί «μνημείο αναποτελεσματικότητας», διότι «επιβάλλεται αδιάκριτα και εσπευσμένα, επειδή έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και όλους τους στόχους τους» και «μνημείο αναξιοπιστίας», διότι «διαψεύδονται όλα όσα έλεγε ο κ. Βενιζέλος - μόλις πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη - για το ύψος του νέου κεφαλικού φόρου».

Επισημαίνει ακόμη ότι διαψεύδονται και «οι διαβεβαιώσεις - που έδινε πριν δύο μήνες - ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό γι αυτό και η ΔΕΗ δεν είναι και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός».

«Τα ψέματα Βενιζέλου δεν κρύβονται πια», υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης και επισημαίνει: «Tο χαράτσι στις λαϊκές συνοικίες είναι εξαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που ο ίδιος είπε. Είναι, δηλαδή, στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό και όχι στο 0,5 ευρώ που είπε. Οι συντελεστές, φθάνουν, τυπικά, έως και τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό και όχι έως τα 10 ευρώ που είπε ό ίδιος στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, όμως, φθάνουν έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, αφού οι συντελεστές αυξάνονται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την ''ηλικία'' των χτισμάτων».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι «η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια».

Χαρακτηρίζει ακόμη δικαιολογημένη την οργή των ανέργων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς, όπως σημειώνει «φτάνουν στα σπίτια τους τα επαίσχυντα χαράτσια που φορολογούν τη φτώχεια τους και ακολουθεί ο φόρος για τα σπίτια τους».

Την οργή αυτή τους καλεί «να μετατρέψουν σε ορμητικό ποτάμι οργανωμένης άρνησης πληρωμής».

«Το χαράτσι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος τόνισε πως «ο κ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» και πως «η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζει μέσα στην φτώχεια ή στα όρια της φτώχειας».

Για «ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου» κάνει μεταξύ άλλων λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι λέξεις οικονομική εξόντωση και κοινωνική ισοπέδωση για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αρκούν για να αποδώσουν το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής έτσι όπως τελικώς αποσαφηνίσθηκε σχετικά με την επιβολή του νέου τέλους για τα ακίνητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν βλέπει κανείς την ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι σπρώχνονται στο Καιάδα».

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο απευθύνει η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «ο διετής έκτακτος φόρος στα ακίνητα αποτελεί απαράδεκτη επιβολή μέτρου που επιβαρύνει ανυπόφορα τα νοικοκυριά, ακόμα και τους ανέργους».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τονίζει επίσης πως η εκκλησία εξαιρείται από τη ρύθμιση, η οποία –όπως αναφέρει, αποτελεί επιδρομή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «μαστίζονται και απειλούνται με συνεχή λουκέτα».

Ιερώνυμος: Κανένα θέμα απαλλαγής ακινήτων που αξιοποιούνται εμπορικά

«Προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως από την καταβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται οι ναοί και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τόνισε: «Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση».

EBEA: Νέα ληστρική επιδρομή

Για «νέα ληστρική επιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον επιχειρήσεων και πολιτών» μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση και προσωπικά τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην προβεί στη θεσμοθέτηση του νέου αυτού τέλους στα ακίνητα και να επανεξετάσει συνολικότερα την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, καθώς, όπως είπε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα των φορολογουμένων, να αποδώσουν τους πολλαπλούς δυσβάσταχτους φόρους που τους έχουν επιβληθεί.

ΕΣΕΕ: «Δήμευεται» κλιμακωτά η ελληνική περιουσία

Για χιλιάδες νέα λουκέτα στην αγορά, απαξίωση των ακινήτων, ακόμη και μία κλιμακωτή «δήμευση» της περιουσίας όλων των Ελλήνων λόγω «των συνεχών και αλόγιστων επιβαρύνσεων στα ακίνητα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Κορκίδης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας γνωστοποίησε ότι «η ΕΣΕΕ εξετάζει με προσοχή τα σοβαρά νομικά κενά της απόφασης, αφού η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς της μη ανταποδοτικά τέλη».

nafetmporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα