Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμη η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι το σημερινό Eurogroup συνεδρίασε για πρώτη φορά παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο σαββατοκύριακο και τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. «Καταλήξαμε στο ότι, αν εγκριθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει στη σωστή αποτίμηση», δήλωσε.
Το αίτημα της Φινλανδίας για εγγυήσεις επανέλαβε εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει σήμερα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρίγα.
Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν επισήμανε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ζήτησε να παραμείνει η πολιτική βούληση στη χώρα για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη όλων των στόχων.
Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε στην σωστή πορεία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά», είπε.
Χθες το βράδυ, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν.Κ. Τρισέ, τον νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.
Τηλεδιάσκεψη Ευ. Βενιζέλου - τρόικας τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τεχνική ομάδα της τρόικας βρίσκεται ήδη στη χώρα μας.
Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο Reuters πως οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας δεν θα είναι για τεχνικούς λόγους στην Αθήνα την Δευτέρα, και πως θα έλθουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Το Σεπτέμβριο εν τω μεταξύ αναμένει το οικονομικό επιτελείο ότι θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, Είναι πια πολύ πιθανό να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI), δύο πηγές από τον χρηματοοικονομικό τομέα δήλωσαν στο Reuters πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έχει φτάσει λίγο κάτω από το 75%.
Τι ειπώθηκε για τις εγγυήσεις
Στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία. Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.
Διατυπώθηκε, δε, ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.
Για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν ενεργοποιεί αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.
Γκάιτνερ: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί διάλυσης του ευρώ
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε την Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης. Εκτίμησε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ άσκησε στους ομολόγους του από την ευρωζώνη πιέσεις να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα.
Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.
Ολι Ρεν: Καθυστερεί η έγκριση των αποφάσεων του Ιουλίου
Εν τω μεταξύ, κριτική στις χώρες της ευρωζώνης άσκησε σήμερα ο επίτροπος Όλι Ρεν, καταλογίζοντάς τους καθυστέρηση όσον αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η επικύρωση των αποφάσεων του Ιουλίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και επιδείνωσε τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Φινλανδίας YLE.
«Αυτό είναι εμφανές», πρόσθεσε, «καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στην Ευρώπη και έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στις χώρες που έχουν προβλήματα».
Τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή, δεδομένου ότι καθυστερεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων.
«Παρόλ' αυτά, έχω εμπιστοσύνη στα κοινοβούλια της ευρωζώνης ότι μπορούν να εγκρίνουν εγκαίρως τις αποφάσεις, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου», ανέφερε ο Φιλανδός επίτροπος.
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου η Γερμανία
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία. Η Ευρώπη, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει και χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.
«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.
Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους». Κατά την άποψή του, για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
«Αποφασιστική δράση» ζητούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζήτησαν από τις πολιτικές και νομισματικές αρχές να αναλάβουν «αποφασιστική δράση» με αφορμή τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF).
«Χρειαζόμαστε ένα σαφές και ομόφωνο μήνυμα που να προέρχεται από τους υπουργούς Οικονομικών, τους κεντρικούς τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών» σημειώνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η ομοσπονδία ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών «να λάβουν σαφείς δεσμεύσεις πάνω στο θέμα της ενισχυμένης διαχείρισης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους κόλπους της ΕΕ».
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μεταρρύθμισή τους και την υποστηριξη της οικονομίας» επισημαίνει η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες «έχουν ήδη πάρει σημαντικές αποφάσεις για να αποδείξουν την ικανότητά τους να περάσουν οποιαδήποτε μελλοντική κρίση».