ΥΠΟΙΚ: Υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για τη σωτηρία

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 16:23
UPD:16:32

Για δραματικές εξελίξεις, εάν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα πως «δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας».

Για δραματικές εξελίξεις, εάν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα πως «δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά».

«Μόνον έτσι», πρόσθεσε, «προστατεύουμε τα εισοδήματα, τις περιουσίες και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων».

Απευθυνόμενος στους Ελληνες πολίτες, εν μέσω και της κριτικής που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τη λήψη των νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης».

Σημείωσε μάλιστα πως άλλη λύση δεν υπάρχει, «εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά». Όπως είπε, «δεν συγχωρείται ούτε άγνοια κινδύνου, ούτε συγκυριακή, μικροκομματική ή προσωπική θεώρηση των πραγμάτων».

VIMEO.COM/EVENIZELOS
Δήλωση Ευ. Βενιζέλου μετά το Eurogroup

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου μετά το Eurogroup

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε σε δραματικό τόνο ότι «αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας».

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές: η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, έκανε λόγο για μια μακρά και δύσκολη συζήτηση και επανέλαβε ότι «κοινή θέση της Ευρωζώνης είναι πως πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου».

«Αυτό», συμπλήρωσε, «είναι ζωτικό για την Ελλάδα. Το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί την αβεβαιότητα κι αυτή επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης και την απόδοση των πολιτικών μας στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει».

«Φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, είναι βλαπτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το ίδιο τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα