ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - παραγωγικών φορέων

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 14:07

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με παραγωγικούς φορείς της πόλης. Η σύσκεψη ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και συνεχίστηκε με τους θεσμικούς εκπροσώπους των βιομηχάνων και των εξαγωγέων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. Αργότερα συναντήθηκε ξεχωριστά με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και του τουριστικού κλάδου, καθώς και με τους εκπροσώπους του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Τα αιτήματα των φορέων

Οι φορείς επεσήμαναν στον κ. Σαμαρά την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, της μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας.

Επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αναπροσανατολισμό του ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου ) και αναβάθμιση του ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών ) στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού ζήτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.

Ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ, ή μέσω ανταποδοτικής παροχής (κουπονιού) με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ή άλλου μηχανισμού ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Επιμήκυνση των δανείων του ΤΕΜΠΕ στα πέντε από τα τρία έτη και εγγύηση μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες ζήτησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ) επεσήμανε ότι «το ΕΤΕΑΝ οφείλει να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγυήσεις στην επιχείρηση, χωρίς να παρεμβάλλεται η τράπεζα», να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του «Τειρεσίας Α.Ε.» και να προσεχθεί το ζήτημα της πρώτης πτώχευσης του επιχειρηματία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σημείωσε την ανάγκη «για ισότιμη ένταξη του εμπορίου στον επενδυτικό - αναπτυξιακό νόμο» και για παράταση κατά ένα χρόνο της επιδότησης απασχόλησης.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΘ) ζήτησε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή αργυροχρυσοχοϊας και δερματίνων ειδών και περιορισμό των δημοτικών φόρων. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ) ζήτησε φθηνά δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις, μείωση ασφαλίστρων και κίνητρα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την ανάγκη «άρσης του cabotage», του εκσυγχρονισμού του επιβατικού σταθμού του λιμανιού και της χρηματοδότησης καμπάνιας τουριστικής προβολής στο εξωτερικό καθώς και επέκταση της αεροπορικής σύνδεσης τη πόλης με το εξωτερικό. Αντίστοιχα αιτήματα διατύπωσε και η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, προσθέτοντας τη βελτίωση των υποδομών, τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των μνημείων πολιτισμού και τη δημιουργία προσφορών θεματικών πακέτων στους ξένους επισκέπτες.

Τέλος οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ τα θέματα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών εργασίας, της εργασιακής εφεδρείας, κ.α.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα