Ε.Κ.: «Πράσινο φως» για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 15:06
EPA/CHRISTOPHE KARABA

Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε., μετά την υιοθέτηση σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διάταξης που προβλέπει την ευκολότερη επιβολή κυρώσεων από ό,τι στο παρελθόν στις χώρες με διογκωμένα ελλείμματα.

Το «πράσινο φως» που άναψε το Ε.Κ. θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ μια διάταξη για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία συζητείται για σχεδόν ένα χρόνο και την έχουν ήδη αποδεχθεί τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Βάσει της διάταξης αυτής, οι οικονομικές κυρώσεις θα επιβάλλονται στο μέλλον πιο γρήγορα και ευκολότερα στις χώρες που αποκλίνουν από τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι το αντιστάθμισμα για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που έχει ονομαστεί «6 Pack», καθώς αφορά έξι νομοθετικά κείμενα, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνουν πράξη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Αναμένεται να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητεί τη λήψη διορθωτικών μέτρων ακόμη και να τιμωρεί τα κράτη που απομακρύνονται από τα κριτήρια για το έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ), αξιώνοντας από το κράτος που δεν συμμορφώνεται την κατάθεση ενός ποσού ισοδύναμου με 0,2% του ΑΕΠ του.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Κ.: «Πράσινο φως» για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ε.Κ.: «Πράσινο φως» για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τα έξι νομοθετικά κείμενα έλαβαν την υποστήριξη των συντηρητικών και των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αριστερά καταδίκασε τη μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη λιτότητα και όχι αρκετά στην ανάκαμψη.

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης αυτής εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, κάνοντας λόγο για «μια καλή είδηση για την ΕΕ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα