Απέρριψε τη γαλλογερμανική πρόταση για την εισαγωγή του θεσμού της οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντιτείνοντας ότι αυτός ο ρόλος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι για τη λειτουργία αυτή δεν χρειαζόμαστε περισσότερους θεσμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο αναφερόταν στην πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για τη συγκρότηση «οικονομικής κυβέρνησης» της ευρωζώνης με στόχο τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Ως επικεφαλής του σχήματος αυτού το Παρίσι και το Βερολίνο πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπέι, πρόεδρο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται αρνητικά απέναντι στη γαλλο-γερμανική πρόταση, θεωρώντας ότι, με τον τρόπο αυτόν, το ανώτατο όργανο εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ περιθωριοποιείται.
Αιτιολογώντας την αντίθεση της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο επισήμανε πως για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, «έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ από την ανεξάρτητη εξουσία της Κομισιόν. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν μόνες τους. Ακόμη λιγότερο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων».
«Εάν η Γερμανία ή η Γαλλία επιδιώκουν να προωθήσουν τον κ. βαν Ρομπέι εις βάρος του κ. Μπαρόζο, είναι διότι ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν είναι μαριονέτα των κρατών αντίθετα με το πορτρέτο που μερικές φορές σχεδιάζεται γι' αυτόν, και αντιστέκεται στις (ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες» δηλώνει μέλος του περιβάλλοντος του Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε πάντως ότι χωρίς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης. Απαιτείται γνήσια οικονομική Ένωση, είπε, και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει προτάσεις στενότερης συνεργασίας. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενότητα της ευρωζώνης και την οικονομική σταθερότητα.
Ο κ. Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα κράτη μέλη χορήγησαν βοήθεια και εγγυήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ύψους 4.600 δισ. ευρώ. Είναι καιρός αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας να προσφέρει τη δική του συμβολή στην κοινωνία», ανέφερε.