ΕΕ: Αντίθετη η Βρετανία στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 15:31

O Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η Βρετανία «θα αντισταθεί» στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε επίπεδο ΕΕ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Επιτροπή στηρίζει την πρόταση για το φόρο αυτό.

Συγκεκριμένα, ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2064180

«Είναι θέμα δικαιοσύνης. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα κράτη μέλη χορήγησαν βοήθεια και εγγυήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ύψους 4.000 δισ. ευρώ. Είναι καιρός αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας να συμβάλει στην κοινωνία», ανέφερε.

Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο, και όχι μόνο ευρωπαϊκό, επίπεδο για να τη στηρίξει.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν την επιβολή του φόρου, που σύμφωνα με την πρόταση θα ανέρχεται σε 0,1% της αξίας οποιασδήποτε χρηματοπιστωτικής συναλλαγής όταν τουλάχιστον μία πλευρά έχει βάση στην ΕΕ.

Η Βρετανία έχει δηλώσει την αντίθεσή της, καθώς ένας τέτοιος φόρος θα κατέφερε σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του Σίτι του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το υπουργείο «θα αντισταθεί απόλυτα» σε οποιονδήποτε τέτοιο φόρο που δεν επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα