Διεθνείς προοπτικές για την μπύρα «Μύθος»

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 20:12

Στις διεθνείς προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνική μπύρα «Μύθος» (Mythos) αναφέρθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης κοινής παρουσίασής τους, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, πρόεδρος του Ομίλου Μπουτάρη και Brian Stewart, πρόεδρος του Ομίλου Scottish & Newcastle.

Με τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε την 1/08/2002, η Scottish & Newcastle Plc επενδύει στην Ελλάδα συνολικό ποσό 309 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 46,46% της εταιρείας Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ, μέλος του Ομίλου Μπουτάρη και την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Στη νέα μετοχική σύνθεση της Μύθος Ζυθοποιία θα συμμετέχουν ισότιμα με 46,46% η Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding και η Scottish & Newcastle Plc. Το υπόλοιπο 7,07% θα κατέχουν η Alpha Bank και η ΕΤΒΑ Bank.

Σήμερα η Μύθος Ζυθοποιία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην ελληνική αγορά. Παράγει τις μπύρες Mythos, Kaiser, Henninger & Golden και παράλληλα εισάγει και εμπορεύεται στην Ελλάδα διεθνή σήματα όπως η Foster's, η Carlsberg, η Guinness και η Kilkenny. Το μερίδιο αγοράς της μπύρας «Μύθος» στην ελληνική αγορά ανέρχεται σήμερα σε 13-14%, ενώ έως το 2004 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 20%.

Η Scottish & Newcastle Plc ιδρύθηκε το 1749 στο Εδιμβούργο. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και συμμετέχει στον δείκτη FTSE 100. Διαθέτει έξι ζυθοποιεία στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία και το μερίδιο αγοράς της ανέρχεται στο 28% της εγχώριας αγοράς. Οι βασικές μάρκες που παράγει για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας είναι οι Foster's, John Smith, Kronenbourg 1664, Beck's και Miller.

Μέσα από μια σειρά εξαγορών, στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων στο εξωτερικό, η S&N είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ευρώπης και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στον κόσμο. Κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και τη δεύτερη θέση στις αγορές του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ουκρανίας και της Ελλάδας.

Εκτός των χωρών που έχει επενδύσει, τα προϊόντα της εξάγονται σε 40 ακόμα χώρες παγκοσμίως. Το 2001 τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 721 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού της σε 8,1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΠΟΚΑ



Σχολιασμένα