Μαζικές ρευστοποιήσεις

Απογοήτευση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:10

Mεγάλη πτώση κατέγραψαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996 ύστερα από σειρά αποθαρρυντικών προβλέψεων από εταιρείες, περιλαμβανομένης της κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού JDS Uniphase και του ομίλου λιανικής Wal-Mart Stores.

Την ίδια στιγμή οι φήμες για ένα δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο ενέτειναν τις ανησυχίες της Wall Street και οδήγησαν στα ύψη τις μετοχές του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών σημείωσαν μεγάλη πτώση, καθώς η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την επενδυτική κατάταξη 14 κατασκευαστών εξοπλισμού επεξεργαστών, επικαλούμενη τη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 113,87 μονάδες, ποσοστό 1,43%, φθάνοντας στις 7.872,15 μονάδες. Με απώλειες 36,16 μονάδων, ποσοστό 2,96%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.184,93 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Ο αρνητικός συνδυασμός των φόβων για την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία, των ανησυχιών για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη καθώς και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι λόγω της προοπτικής πολέμου στο Ιράκ πίεσαν τα χρηματιστήρια στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, στη Wall Street οι Αμερικανοί επενδυτές ρευστοποιούσαν μαζικά στο χρηματιστήριο αξιών έπειτα από την είδηση για την κάμψη του δείκτη βασικών οικονομικών δεικτών τον Αύγουστο, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους της αγοράς για νέα επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φραγκφούρτη έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 3,1%, 3,5% και 4,3% αντίστοιχα, αντανακλώντας κυρίως τις απώλειες των μετοχών του τομέα ασφαλειών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3,4% και 3,9% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 1997.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία απογοήτευσε τις αγορές, αφού διατήρησε την κυβέρνηση στην εξουσία και μάλιστα με σημαντικά μειωμένη πλειοψηφία. Η αγορά πίστευε ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα