Ιαπωνία : Αύξηση του δείκτη υπηρεσιών τον Ιούλιο

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 08:23

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε η ζήτηση παροχής υπηρεσιών, τον Ιούλιο στην Ιαπωνία, καθώς οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, πούλησαν περισσότερο ρεύμα στους εξαγωγείς.

Ο τρίτος κατά σειρά σημαντικός δείκτης, ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα των μη βιομηχανικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε 0,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, θα σημείωνε πτώση κατά 0,6% από πτώση 0,5% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο.

Η ανοδική τάση ενδέχεται να μην διατηρηθεί, αναφέρουν οικονομολόγοι. Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτέλεσαν το ήμισυ της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το δεύτερο τρίμηνο, κλυδωνίζονται, απειλώντας να οδηγήσουν και πάλι την υπ' αριθμόν δύο οικονομία στον κόσμο, σε ύφεση.

«Θα ήθελα να ενθουσιαστώ και να πω ότι μπροστά μας ανοίγονται οι ορίζοντες, αλλά η κατάσταση δεν αφήνει τέτοια περιθώρια», ανέφερε ο Chris Walker, υψηλόβαθμο στέλεχος της Credit Suisse First Boston, συμπληρώνοντας : «Είναι μια υπόθεση που αφορά στις εξαγωγές και μόνο και δεν υπάρχει κάτι σε τοπικό επίπεδο το οποίο να μας δίνει κουράγιο».

Το γιεν ισχυροποιήθηκε φθάνοντας τα 123,69 έναντι του δολαρίου, στις 11:31' π.μ., ώρα Τόκυο, από 123,91 που ήταν αργά χθες.

Φέτος, ο δείκτης Nikkei έχασε συνολικά ποσοστό 13%, καθώς υποχώρησε η ζήτηση για υπηρεσίες στον χρηματοοικονομικό και τον ασφαλιστικό τομέα, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει τις εταιρείες, όπως για παράδειγμα την Nippon System Development Co., η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα κέρδη της το εξάμηνο της χρήσης, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης των παραγγελιών που δέχθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα