Χωρίς αποτέλεσμα το σχέδιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τόνωση των τραπεζών

Εκτιμά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 08:50

Ακαρπο μπορεί να αποβεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας, να προχωρήσει στην αγορά μετοχών άλλων τραπεζών, εκτός και εάν η κυβέρνηση τις βοηθήσει να μειώσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και δεν έχουν αποπληρωθεί, ώστε να αναζωογονήσουν αυτήν τους τη δραστηριότητα, είπε ο Hort Koehler, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το σχέδιο αυτό, ενδέχεται να τονώσει για μικρό χρονικό διάστημα τις κεφαλαιαγορές, αλλά δεν δίνει τημ αίσθηση της θεμελιώδους βελτίωσης στον οικονομικό τομέα, καθώς αυτή η απόφαση θα τον επηρεάσει μόνο προσωρινά, επεσήμανε σε συνέντευξή του, ο κ. Koehler, συμπληρώνοντας, ότι, πρέπει να ξεπεραστούν βαθύτερα προβλήματα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, είχε πει στις 18 Σεπτεμβρίου, ότι η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά μετοχών αξίας 200 δισ. δολ., προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να επιβιώσουν. Η υποχώρηση του δείκτη Nikkei στα χαμηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 19 ετών αυτόν τον μήνα, απειλεί να τις επιβαρύνει με ζημίες, τις οποίες θα αναγκαστούν να αφαιρέσουν από τα κεφάλαιά τους.

Ο πρωθυπουργός, Junichiro Koizumi, έχει πει, ότι, θα προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία της χώρας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες παραγραφής των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί, που φθάνουν συνολικά τα 52,4 τρισ. γιεν (420 δισ. δολ.) Τα δάνεια αυτά, έχουν υποχρεώσει τις τράπεζες στη μείωση των πιστώσεων, σε περίοδο ύφεσης.

Η ιαπωνική οικονομία, η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο, έδειξε προσφάτως νέα σημάδια ύφεσης, καθώς η ανάπτυξή της υποχώρησε κατά 1,9% τη χρήση που έκλεισε στις 31 Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, αλλά δεν ήταν ικανό να απομακρύνει τις ανησυχίες που επικρατούν στη χώρα και την έξοδο από την τέταρτη ύφεση, μέσα σε μια δεκαετία. Η κυβέρνηση εκτιμά, ότι, η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί φέτος.

Οι ΗΠΑ, ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, αναπτύσσονται, αλλά με αργούς ρυθμούς. Η χώρα, εξήγαγε σε αυτές, αγαθά αξίας 58 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2002, κατά 11% λιγότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα