Nέες μεγάλες απώλειες

Στα κατώτερα πενταετίας η Ευρώπη
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:30

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τα blue chips να διευρύνουν τις ζημίες τους μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τη διατήρηση της επιφυλακτικής στάσης της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fed εξακολουθεί να θεωρεί την περαιτέρω εξασθένηση το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για την εξασθένηση των εταιρικών κερδών μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, εξακολουθούν να «βαραίνουν» το κλίμα στη Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε 189,02 μονάδες, ποσοστό 2,40%, φθάνοντας στις 7.683,13 μονάδες. Με απώλειες 2,76 μονάδων, ποσοστό 0,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.182,17 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν στην πορεία ελεύθερης πτώσης που ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας στα κατώτερα επίπεδα των πεντέμισι ετών.

Το κύμα πωλήσεων εστιάστηκε αυτήν τη φορά στις μετοχές τραπεζών, αφήνοντας ήσυχες για λίγο τις μετοχές ασφαλειών, καθώς το αβέβαιο μέλλον της κερδοφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τους φόβους για νέο πόλεμο στον Περσικό οδηγούν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχικές αξίες και προς την ασφάλεια που προσφέρουν οι σταθερές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν αντέδρασαν καθόλου στην είδηση πως οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο, ένδειξη πως οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,6% και 1,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει οριακά πάνω από το επίπεδο στήριξης των 800 μονάδων.

Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες του κλάδου, οι Lehman Brothers και Goldman Sachs.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των BBVA, ABN AMRO, Fortis, Barclays, DaimlerChrysler, Volkswagen, BMW, Air France, Metro, Numico, Credit Suisse Group.

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει το 1,7% της αξίας του, αντανακλώντας την απογοήτευση που έχει σκορπίσει στην αγορά η κυβερνητική αδράνεια στη λήψη μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα