Αμετάβλητα άφησε η Fed τα επιτόκια του δολαρίου

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 21:15
UPD:21:26

Η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) ανακοίνωσε στις 21:15 (ώρα Ελλάδος) ότι τα επιτόκια του δολαρίου παραμένουν αμετάβλητα, παρά το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν τον Αύγουστο οι βασικοί δείκτες της ομοσπονδιακής οικονομίας, καθώς οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα κάνουν λόγο για αδύναμη ανάπτυξη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/24/246728.htm .

To γράφημα του CNN απεικονίζει την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων από τις 18 Απριλίου 2001 έως τις 13 Αυγούστου 2002. Το βασικό επιτόκιο στο 1,75% είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed, η αμερικανική οικονομία απειλείται σε αυτή τη φάση περισσότερο από ασθενή ανάπτυξη, παρά από τον πληθωρισμό.

Το «Μπεζ Βιβλίο» στις 11 Σεπτεμβρίου άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/11/243735.htm .

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η διάθεση για μείωση των επιτοκίων, που ανακόπηκε φέτος έπειτα από 11 μειώσεις το 2001, μπορεί να αναζωπυρωθεί αργότερα εντός του έτους.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, τέσσερις από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς οίκους της Wall Street, περιμένουν μία αύξηση των επιτοκίων περί τις 31 Μαρτίου. Αλλοι εννέα, θεωρούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες η Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στη νέα συνεδρίαση του νομισματικού της συμβουλίου στις 6 Νοεμβρίου, πριν από την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Με βάση την απόδοση των ομοσπονδιακών προθεσμιακών συμβολαίων -η οποία θεωρείται ότι αντανακλά την άποψη των χρηματιστών σχετικά με τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Fed- οι περισσότεροι χρηματιστές θεωρούν ότι υπάρχουν 66% πιθανότητες να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα