Υποτιμήθηκε το ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 12:04

Υποτίμηση, τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσοσ και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων, σημείωσε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας, που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,08%, ενώ ο αντίστοιχος των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης) κατά 0,73%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως, τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,14% και ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών, κατά 0,72%.

Οσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων, το εννεάμηνο Ιανουρίου-Σεπτεμβρίου 2002, δηλαδή, ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2001, αυτές, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές), μειώθηκαν κατά 3,03% για το σύνολο των νομισμάτων και κατά 0,71% για τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης, νομίσματα.

Οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλ. κατά το εννεάμηνο του 2002, έναντι του αντίστοιχου του 2001, μειώθηκαν κατά 1,12% για το σύνολο των νομισμάτων και κατά 0,40% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης) νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2001-Σεπτέμβριος 2002, ήταν -2,32% και 0,04% για το σύνολο των νομισμάτων και τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης) νομίσματα, αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα