Ενισχύονται οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 12:14

Προς τα 81 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, φτάνοντας σε υψηλό δύο μηνών, μετά την είδηση ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή πετρελαίου στη Λευκορωσία. Στην άνοδο των τιμών συμβάλλουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία – η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο – διέκοψε την παροχή πετρελαίου στα διυλιστήρια της Λευκορωσίας μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για τους όρους των φετινών συμβολαίων, όπως έγινε γνωστό χθες.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λευκορωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ροή ρωσικού αργού προς την Ευρώπη μέσω των εδαφών της αποκαταστάθηκε.

Στις 11:37 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχυόταν κατά 1,54 δολάρια στα 80,90 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 80,95 δολάρια το βαρέλι – τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Νοεμβρίου.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 79,45 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,52 δολάρια.

«Το ζήτημα της τροφοδοσίας της Λευκορωσίας από τη Ρωσία δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο αυτή τη στιγμή στην αγορά, ωστόσο δυστυχώς υπενθυμίζει πως η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει και να διακόψει πιθανόν την παροχή πετρελαίου στην Ευρώπη», σχολίασε αναλυτής της Newedge στην Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα