Ανατιμήθηκε το 2009 το ευρώ

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 12:05

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2008 το ΕΥΡΩ είχε ανατιμηθεί σωρευτικά κατά +2,50% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και +14,51% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα.

Ανατίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σημείωσε το ΕΥΡΩ κατά το έτος 2009 σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, η σωρευτική μεταβολή του σταθμισμένου δείκτη ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2008, ανήλθε, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε -2,36% ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των λοιπών νομισμάτων κατά -4,00% και της μικρής υποχώρησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομισμάτων κατά -0,33%. Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2009, το ΕΥΡΩ σημείωσε σωρευτική ανατίμηση +2,42% ως προς το σύνολο των νομισμάτων, +0,33% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα και +4,17% ως προς τα λοιπά νομίσματα.

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2008 το ΕΥΡΩ είχε ανατιμηθεί σωρευτικά κατά +2,50% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και +14,51% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα. Ενώ, κατά το έτος 2007 το ΕΥΡΩ είχε ανατιμηθεί σωρευτικά κατά +5,09% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και +3,30% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα.

Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2009 έναντι του αντίστοιχου δωδεκάμηνου του 2008, ανήλθαν σε -1,62% για το σύνολο των νομισμάτων, σε -10,40% για τα

ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα και σε +5,51% για τα λοιπά νομίσματα.

Τέλος όσον αφορά τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, το ΕΥΡΩ υποτιμήθηκε ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, και κυρίως ως προς τα λοιπά νομίσματα, ενώ σημείωσε μικρή ανατίμηση έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ (εισαγωγές και εξαγωγές) ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,83%, ως αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομισμάτων (-0,18%) και της ανατίμησης των λοιπών νομισμάτων (+1,65%).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,66%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,15%, ενώ ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,58%.

Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ΕΥΡΩ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα