ΥΠΟΙΚ: Πολιτική απόφαση η επιτάχυνση της προσαρμογής

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 09:58
UPD:11:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ ήταν δική της και δεν προήλθε από τις πιέσεις της ΕΕ, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Ήταν απόφαση δική μας, πολιτική. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στη βάση πραγματικών δεδομένων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega «Κοινωνία ώρα Mega».

«Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που εκτιμάται στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009, κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2012, ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό της στόχο.

«Οι κοινοτικοί έρχονται πάντα και ζητάνε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση δαπανών», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη, αλλά εξετάζει το ζήτημα του επαναπατρισμού κεφαλαίων, καθώς και της νομιμοποίησης των τεχνικών παιγνίων.

«Το ζήτημα του επαναπατρισμού είναι κάτι το οποίο το σκεφτόμαστε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να δίνονται κίνητρα, που να μην είναι επαναλαμβανόμενα.

Αναφορικά με τα τεχνικά παίγνια, τόνισε ότι το πρώτο ζητούμενο είναι να υπάρξει νομοσχέδιο για την νομιμοποίησή τους. Πρόσθεσε όμως ότι είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση πριν υπάρξει εκτενής συζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα