ΥΠΟΙΚ: Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 14:41
A- A A+

Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, τονίζει για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore».

Αφού επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οικονομικό της ζήτημα, προσθέτει: «Δεν ζητήσαμε, ούτε περιμένουμε κάποια βοήθεια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και επίσης, ούτε από κράτος - μέλος της Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στη φιλόδοξη προσπάθεια οικονομικής σταθεροποίησης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες έως το 2010, ώστε να πέσει κάτω από το 3% σε ό,τι αφορά τη σχέση με το ΑΕΠ έως το 2012, ένα χρόνο πριν από ό,τι είχε προβλεφθεί. Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας».

«Δεν ζητήσαμε, ούτε περιμένουμε κάποια βοήθεια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και επίσης, ούτε από κράτος - μέλος της Ένωσης», σημείωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς «πώς θα ξανακερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα σταθερότητας με συνοχή, που προβλέπει, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρωτοβουλίες για μείωση των δαπανών, για αύξηση των φόρων και για επιστροφή σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης».

Σε σχέση με την επίσκεψη του κλιμακίου ειδημόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και το σχέδιο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις 20 Ιανουαρίου».

Στην παρατήρηση του Ιταλού δημοσιογράφου ότι «πρόκειται, ίσως, για πολύ φιλόδοξο σχέδιο», ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι «το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, σε πολύ ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπει τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες το 2010, όπως και τις μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν μια σταθερή μείωση για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, εντός του 2012. Ασφαλώς και πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά στηρίζεται από ισχυρή πολιτική βούληση».

Σχετικά με τα μέτρα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, τονίζει ότι «η μείωση του ελλείμματος βασίζεται κυρίως σε μόνιμα μέτρα, όχι σε έκτακτα. Για τον τομέα της πρόνοιας, η κυβέρνηση ετοιμάζει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση των συντάξεων, με στόχο να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ως τον Απρίλιο, από την στιγμή που η σημερινή κατάσταση είναι σαφώς μη βιώσιμη».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι επιδιώκεται η είσπραξη 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2010, «ακολουθώντας ένα ευέλικτο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, που συμπεριλαμβάνουν, τόσο οριστικές πωλήσεις, όσο και μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου, με τη δυνατότητα να διατηρηθεί παρουσία της κυβέρνησης στον τομέα των υποδομών».

Στην ερώτηση, τέλος, «ποια είναι η γενικότερη στάση των πολιτών και των συνδικάτων σε ό,τι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας», ο Έλληνας υπουργός εξηγεί: «Η ελληνική κοινωνία κατανόησε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες μόλις νιώσουν ότι οι αλλαγές είναι δίκαιες και οι μεταρρυθμίσεις χρήσιμες, θα μας στηρίξουν. Εντάσσουμε τους κοινωνικούς εταίρους σε πλαίσιο διαλόγου, διότι έχουμε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να πετύχουν μόνο όταν στηρίζονται από την πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε εκλεγεί για να φέρουμε μια αλλαγή, όχι για να συνεχίσουμε να τραβάμε μπροστά όπως όπως. Και θέλουμε να τιμήσουμε την εντολή αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς