ΟΑΕΔ: «Οι άνεργοι δεν πρέπει ανησυχούν»

Ανδρέας Λοβέρδος: Σε πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά ταμειακή κατάσταση ο Οργανισμός
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 14:28
UPD:18:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι άνεργοι δεν πρέπει ανησυχούν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΟΑΕΔ, ένας οργανισμός με κοινωνικό ρόλο, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, κυρίως ως προς την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία έγιναν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί η οποιαδήποτε πρόνοια ή να έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Ο Οργανισμός καταβάλλει καθημερινά έντονες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα προς τους ανέργους, οι οποίοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο ΟΑΕΔ θα κάνει το ίδιο και στο μέλλον».

Απάντηση Γ. Μανώλη στον υπουργό Εργασίας

Eν τω μεταξύ, στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί άδειων ταμείων του ΟΑΕΔ και για τον κίνδυνο αδυναμίας κατάβολής των επιδομάτων του Οργανισμού, απάντησε ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μανώλης.

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος που, με συνεχείς δηλώσεις, τρομοκρατούσε μέχρι χθες εργαζόμενους και συνταξιούχους για μείωση μισθών και συντάξεων, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και τους ανέργους, δηλώνοντας πως ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα επιδόματα.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Υπουργός, πως η κύρια πηγή χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών που, ενώ παρακρατούνται από το ΙΚΑ για το σκοπό αυτό τα τελευταία 15 χρόνια, δεν αποδίδονται στο σύνολό τους προς τον ΟΑΕΔ και φθάνουν σήμερα τα 6 δισ. ευρώ.

Οφείλει, λοιπόν, ο κ. υπουργός, αντί να τρομοκρατεί τους ανέργους, να απαιτήσει από τον συνάδελφό του Υπουργό Οικονομικών (που στον προϋπολογισμό του 2010 μείωσε τη συμμετοχή του κράτους στο ΙΚΑ) να εξασφαλίσει μέρος των χρημάτων που οφείλει το ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ για να μην κινδυνεύσουν τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που δίδονται στους ανέργους», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης .

«¶λλωστε», πρόσθεσε, «οι άνεργοι της Πατρίδας μας δικαιούνται την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και όχι απλά και μόνο το επίδομα ανεργίας. Έχουν ανάγκη από δράσεις και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα τους δώσουν ελπίδα για δουλειά. Τίποτα από όλα αυτά δεν υλοποιείται. Αντί αυτών, εισπράττουν κινδυνολογία, θολές εξαγγελίες και φόρο-εισπρακτικά μέτρα», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αλόγιστη διαχείριση του ΟΑΕΔ επί πέντε χρόνια»

Με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, σε δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό, τόνισε για την ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΔ:

Α. Λοβέρδος: Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα

Α. Λοβέρδος: Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα

«Mία αλόγιστη, απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ επί πέντε χρόνια, έφερε τον Οργανισμό σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ταμειακή κατάσταση. Τα άδεια ταμεία αποτελούν απτή απόδειξη αυτής της δραματικής κατάστασης».

Παρ' όλα αυτά όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, «η διοίκηση του ΟΑΕΔ κι εμείς δίνουμε αγώνα, μέρα με τη μέρα, για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε».

Γ. Πεταλωτής: Αλόγιστη σπατάλη από τη ΝΔ

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπ. Εργασίας για χρεοκοπία των ταμείων και αν με αυτές επρρίπτονται ευθύνες και σε υπουργούς προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου δεν αφορούσαν υπουργούς αλλά πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας.

«Ξέρουμε γιατί τα ταμεία είναι άδεια, πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στη διαχείρηση από τους «υπεύθυνους της ΝΔ, με τις γνωστές ποινικές προεκτάσεις, που θα πρέπει και να διερευνηθεί».

Επιπλέον, έκανε λόγο για αλόγιστη, απερίσκεπτη σπατάλη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ από τη ΝΔ και επισήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δίνουν καθημερινή μάχη για να μην κινδυνέψει ούτε ένα επίδομα.

«Καθημερινά πλέον αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν διαθέτει ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο, αλλά κάτι χειρότερο ακόμα», δήλωσε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις χθέσινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, που χαρακτηριστικά είπε ότι «στα ταμεία δεν υπάρχει σάλιο».

«Οι αλλεπάλληλες αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της, λαμβάνουν καθημερινά τη μορφή χιονοστιβάδας», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη χθεσινή του δήλωση, είπε “ναι στο πανικό”, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δήλωση - οδηγία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής “όχι στον πανικό”».

«Οι κυβερνήσεις εκλέγονται και οι υπουργοί τοποθετούνται για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να πυροδοτούν την αναστάτωση και την ανασφάλεια στη κοινωνία, τρομοκρατώντας τους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση για «έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού», η οποία όπως είπε «δεν πρέπει να μεταβιβάζεται στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, όπως οι άνεργοι συμπολίτες μας που χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα