«Η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση θέλει να συζητήσει στη σωστή βάση, τις σοβαρές ‘ουρές’ των όσων έγιναν το 2005, τις οποίες καλείται τώρα να διαχειριστεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το Δημόσιο θα διεκδικήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ.
Σημείωσε δε πως «η εθελούσια του 2005, προσδιόρισε τις ανάγκες της απέναντι στο ΙΚΑ, με μια μονομέρεια, μια μονομέρεια που χαρακτήρισε την πρακτική του ΟΤΕ».
«Σήμερα, κάποια χρόνια μετά, εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πολύ σοβαρό υπόλοιπο εκείνης της ρύθμισης. Δεν έχουμε δυνατότητες άλλες, παρά αυτές που δίνει ο νόμος. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις νομικές υποχρεώσεις μας και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα παραβιάσουμε τον νόμο», τόνισε ο υπουργός.
Όπως εξήγησε, «θέλουμε όμως με την παρούσα ευκαιρία να προσδιορίσουμε εκ νέου τις υποχρεώσεις του Οργανισμού απέναντι στο ΙΚΑ, να γίνουν ορθότατοι υπολογισμοί, να μη γίνουν μονομερείς αυτή την φορά υπολογισμοί. Ο ΟΤΕ οφείλει να εκπληρώσει τις πραγματικές του υποχρεώσεις. Το ΙΚΑ αναζητά πόρους ελέγχοντας και τον τελευταίο του κωδικό, για το ΙΚΑ κάθε ευρώ είναι πάρα πολύ χρήσιμο και συνεπώς και για την εθελούσια εκείνη τα πράγματα θα πρέπει να τεθούν στη σωστή τους βάση».
Επεσήμανε δε πως «ό,τι προσδιορίστηκε ως υποχρέωση του ΟΤΕ το 2005 και μετά, προσδιορίστηκε βάσει οικονομικής μελέτης. Αναλογιστική μελέτη δεν έγινε ποτέ. Αυτήν την αναλογιστική μελέτη την οφείλει η σχέση ΙΚΑ και ΟΤΕ».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι «για να εκκινήσει το θέμα πέραν αυτής της συζήτησης, και επισήμως, έχουμε αναθέσει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου να συντάξει επιστολή, δική μου επιστολή, που θα απευθύνω στον Διοικητή του ΟΤΕ, στον κύριο Βουρλούμη».
Με την επιστολή αυτή, όπως διευκρίνισε, «θα καταγράφονται οι δικές μας αξιώσεις και θα διευκρινίζεται ότι ως προς τις αξιώσεις που έχει η Διοίκηση, σε σχέση με τις ανάγκες του ΙΚΑ, απέναντι στον οποιονδήποτε οφειλέτη, η πρακτική μας θα είναι πάρα πολύ αυστηρή».