H Ελλάδα δεν έχει άλλες «κρυφές αμαρτίες», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η χώρα πατάει σε στέρεες βάσεις για τη μείωση του ελλείμματός της.
«Δεν έχουμε άλλες κρυφές αμαρτίες... Αυτή τη στιγμή πατάμε σε στέρεες βάσεις για να μειώσουμε το έλλειμμά μας τα επόμενα χρόνια. Θα μειώσουμε το έλλειμμά μας κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα Handelsblatt.
«Δεν υπάρχει πτώμα στην ντουλάπα. Τα ξαναυπολογίσαμε όλα για μια ακόμη φορά λαμβάνοντας υπόψη τα χρέη των νοσοκομείων, τις υψηλές δαπάνες και τη μείωση των εσόδων το προηγούμενο έτος. Είναι μια σταθερή βάση για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό σύστημα, το οποίο ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή. Πρέπει να εξυγιάνουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, που δεν είναι βιώσιμο υπό την παρούσα μορφή του».
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων» ενώ επανέλαβε πως «το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας».
Τόνισε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «αποδείξει τη σοβαρότητά της στην ΕΕ, στις αγορές και στους ίδιους τους πολίτες της».
Βαν Ρόμπεϊ: Η Ελλάδα λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει «τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα» στην οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ουσιαστικές δημοσιονομικές προκλήσεις», επισημαίνοντας πως είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος για όλη την Ευρωπη και κυρίως την Ευρωζώνη να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο κ. Ρομπέι τόνισε πως ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων απαιτείται κατεπειγόντως για να βελτιωθεί η κατάσταση, επισημαίνοντας πως το σχέδιο προϋπολογισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφού υπογράμμισε πως η ελληνική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε τρία χρόνια (2012) πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα, συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος πως λαμβάνονται ήδη τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να καταπολεμήσει τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων» ενώ επανέλαβε πως «το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας». Δεσμεύτηκε δε πως η χώρα μας θα κατακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της.
Ανοικτή η λήψη μέτρων κατά της Ελλάδας για τα στατιστικά στοιχεία
Το ενδεχόμενο η Κομισιόν να κινήσει διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για τη μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το χρέος άφησε ανοικτό πηγή της ΕΕ που μίλησε στο Reuters.
Yπενθυμίζεται πως η Κομισιόν είχε ήδη κινήσει ανάλογη διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη αξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα το 2004, αλλά την έκλεισε το 2007.
«Πιθανόν θα υπάρξει και άλλη διαδικασία παραβίασης... καθώς η παροχή έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων αποτελεί υποχρέωση βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους αυτή» σημείωσε χαρακτηριστικά η κοινοτική πηγή.
Πηγή: Reuters