Εν αναμονή των διευκρινίσεων για τις γονικές παροχές

ΥΠΟΙΚ: Καμία επιβάρυνση για τη συντριπτική πλειονότητα
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 17:24
UPD:21:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο αναφορικά με το νέο αφορολόγητο και την κλίμακα για τις γονικές παροχές. Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως το αφορολόγητο θα αυξηθεί, διαβεβαιώνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώνει λιγότερο ή το ίδιο με αυτά που πληρώνει σήμερα.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Alter ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε «σημαντική» αύξηση του αφορολόγητου, χωρίς όμως να την προσδιορίσει, ενώ παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις, που αναμένονται πιθανότατα αύριο.

Σημείωσε όμως πως «θα αυξηθεί έτσι, ώστε να ξέρει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών - μιλάμε για το 90-95% όλων όσων έχουν ακίνητα σήμερα - ότι θα πληρώνει λιγότερο ή το ίδιο μ’ αυτά που πληρώνει σήμερα. Θα επιβαρυνθεί μονάχα ένα 5% του συνόλου που έχει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

«Θα αυξηθεί το αφορολόγητο αρκετά και θα υπάρξει κλιμάκωση του φόρου, ξεκινώντας από το σημερινό ποσοστό και ανεβαίνοντας σ’ ένα ποσοστό, το οποίο όλος ο κόσμος θα δει ότι ακόμα και το υψηλό ποσοστό δεν είναι απαγορευτικό. Είναι χαμηλότερο κι από άλλες χώρες που υπάρχει και είναι ένα πολύ λογικό ποσοστό, έτσι ώστε να μην αισθάνεται κανένας ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα στη μεταφορά της γονικής παροχής» συμπλήρωσε.

Μάλιστα έστρεψε τα βέλη του κατά όσων «εκμεταλλεύονται τον κόσμο και δημιουργούν μια αίσθηση πανικού με το τι θα γίνει με τις γονικές παροχές, διότι δεν έχουν αυξηθεί οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις στις φτωχές περιοχές, έχουν αυξηθεί στις γειτονιές όπου υπάρχουν μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Είναι ξεκάθαρη η στόχευσή μας».

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για την τροπολογία

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2009 της τροπολογίας για την φορολόγηση των γονικών παροχών, των τσιγάρων και των ποτών.

H αντιπολίτευση επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού να μην κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης διασκεδάστηκαν μερικώς με τη δέσμευση εκ μέρους της πλειοψηφίας πως η τροπολογία θα συζητηθεί εκτενώς, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και την κλήση κοινωνικών φορέων.

Ενστάσεις Χρ. Παπουτσή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναγνώρισε πως η διαδικασία δεν συνάδει με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, προέταξε ωστόσο το επείγον της κατάθεσης της τροπολογίας και τη δέσμευση να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα