Διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας έδωσε σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρά τα προβλήματα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είναι προβληματικά για την ίδια την Ελλάδα, επειδή δυσχεραίνουν την ικανότητά μας να πείσουμε τον κόσμο για το τι κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ανέλαβε τον Οκτώβριο, έκανε κάθε τι δυνατό για να παράσχει πλήρη και ελεύθερη ροή πληροφοριών στη Eurostat για να φθάσει στην άκρη του προβλήματος. Είμαστε σε γενικότερη συμφωνία με την έκθεση (της Κομισιόν). Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εγγυόμαστε την ακεραιότητα των στατιστικών. Θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες έως τα μέσα 2010. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα - θεσμικά, νομοθετικά, διοικητικής λειτουργίας - για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2012.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα στοιχεία είναι λεπτομερέστατα και ποσοτικοποιημένα.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα μέτρων και αναλύει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, που θα παράγουν μακροχρόνια μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και συνθήκες για διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι προσπάθειές της αυτές θα παρακολουθούνται στενά.
«Προφανώς η Ελλάδα θα παρακολουθείται ιδιαιτέρως στενά από τους εταίρους», ανέφερε ο Γιόζεφ Πρελ, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «που προφανώς αποτελεί δοκιμασία, όπου θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν την περάσουν».
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε για τιμωρία. Νομίζω ότι πάνω από όλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε την παροχή κινήτρων και το να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η νέα κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να το κάνει αυτό».
Την εμπιστοσύνη της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγκάδο. Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, η Ισπανίδα υπουργός είπε: «Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει βοήθεια από τους εταίρους της, ενώ ο Σουηδός ομόλογός του χαρακτήρισε «απατηλή» την κατάσταση αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
«Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια», υπογράμμισε ο ¶ντερς Μποργκ.
«Χρειάζεται να αξιολογήσουμε εάν τα μέτρα είναι ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία που να μπορούμε να εμπιστευθούμε και πραγματικά μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού», ανέφερε ο Κατάινεν.
Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Η ΕΕ στηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση στηρίζεται στην ΕΕ. Ο στόχος τους είναι ένας: Να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τον αντιλαϊκό τυφώνα», σχολίασε το γραφείο Τύπου της ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας να "κλειδώσει" για τρία χρόνια την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής», παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας συγκέντρωση την Τετάρτη στις 19:00 στο Σύνταγμα και πορεία στα γραφεία της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να μην προχωρήσει το τρίχρονο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης που, όπως αναφέρει, σταθεροποιεί τα κέρδη και αποδεκατίζει μισθούς και δικαιώματα.
Πηγή: Reuters