Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 09:19

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι η οικονομική ανάπτυξη είχε ρυθμό 10,7% το τέταρτο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,4% φθάνοντας στις 123,77 μονάδες στις 12 μ.μ. στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,4% φθάνοντας στις 10.776,99 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκιο, αντιστρέφοντας απώλειες 0,8%. Ο Topix σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 949,33 μονάδες, με τέσσερις μετοχές να κινούνται ανοδικά σε κάθε τρεις που σημείωναν απώλειες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,2% φθάνοντας στις 21.037,10 μονάδες και στην Κίνα ο Shanghai Composite Index απώλεσε 0,3% φθάνοντας στις 3.140,39 μονάδες. Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,4068 από 1,4113 πριν την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της Κίνας.

Η Κίνα οδηγεί τον πλανήτη εκτός ύφεσης και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να αναγκάσει τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας να συγκρατήσουν την οικονομία για να εμποδίσουν τον πληθωρισμό. Το ΑΕΠ υπερέβη τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg που εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 10,5%. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «φούσκας» καθώς η ανάπτυξη υπερβαίνει την αντίστοιχη στον υπόλοιπο κόσμο φέτος, σύμφωνα με σημερινή πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πέντε μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε τρεις που σημείωνα κέρδη μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCΙ Asia.

Το δολάριο της Ταϊβάν αναρριχήθηκε 0,3%, τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες, φθάνοντας στα 31,89, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν 52,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από αύξηση 37,1% τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα, ωθώντας υψηλότερα την απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας, τα μέγιστα, πριν η χώρα υιοθετήσει το ευρώ, εξ αιτίας της διόγκωσης των ανησυχιών ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ε.Ε. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα μήνα χθες καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά περιορίζοντας τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου για εξασφάλιση της αξίας. Τα συμβόλαια του χαλκού σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε τρεις μήνες εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να περιοριστεί στην Κίνα. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κάτω από τα 78 δολ. το βαρέλι, μετά την υποχώρησή του κατά 2% στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων εξ αιτίας του ισχυρού δολαρίου και εν μέσω εικασιών για αύξηση των αποθεμάτων του καυσίμου στις ΗΠΑ. Ο UBS Bloomberg Constant Maturity Commodity Index υποχώρησε 1,4% φθάνοντας στις 1.304,85 μονάδες.

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν 27,40 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 1.112,60 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Νymex), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση για πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τις 17 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου υποχώρησαν 9,2 σεντς, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 3,355 δολ. η λίμπρα στο Comex, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1 η Οκτωβρίου. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,40 δολ. φθάνοντας στα 77,62 δολ. το βαρέλι στο Nymex καις τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 23 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου έληξαν χθες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης περιορίζονται και ανεργία δεν μειώνεται.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος μετά τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για ανάπτυξη με ρυθμό 2%, σύμφωνα με την Τράπεζα. Η ανάπτυξη ενδέχεται να αγγίξει το 3,2% το 2011, σύμφωνα με την εκτίμησή της.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα