Kίνα: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 η ανάπτυξη

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 09:21
UPD:11:53

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007 αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, στέφοντας με επιτυχία τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο να θωρακίσει τη χώρα έναντι της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα εντείνουν την ανάγκη περιορισμού των πιστώσεων, που απειλούν με αποσταθεροποίηση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 10,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 10,5% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Η σημερινή ανακοίνωση ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και τους περιορισμούς στα κινεζικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, με τον MSCI Asia Pacific Index να σημειώνει ελαφρά διαφοροποίηση στις 124,17 μονάδες στις 10:16 π.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.

Ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,3%.

Στο σύνολο του 2009 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7%, έναντι του επίσημου στόχου για ανάπτυξη 8%.

Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας αναθεώρησε σήμερα την εκτίμηση για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2009 στο 9,1% από 8,9%.

Επίσης, αναθεώρησε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου στο 6,2% από 6,1%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα