Θεαματική ανάκαμψη στη Ν.Υ.

Βασική πρωταγωνίστρια η Yahoo!
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:25

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από εταιρείες όπως η Yahoo! και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά απασχόλησης βοήθησαν την αμερικανική αγορά να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας.

Η μετοχή της Yahoo! ενισχύθηκε περίπου 22%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε τα καλύτερα τριμηνιαία αποτελέσματα μετά την κατάρρευση του τομέα dot.com και αναβάθμισε τις προοπτικές της για το τρέχον έτος.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε χθες και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης των μετοχών (ΑDS) της ελληνικής πολυεθνικής Coca Cola Τρία Εψιλον. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ι.Φίναν σήμανε την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες τον τελευταίο καιρό.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 247,68 μονάδες, ποσοστό 3,40%, φθάνοντας στις 7.533,95. Ανοδο 49,26 μονάδων, ποσοστό 4,42%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.163,37 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, τερματίζοντας την πενθήμερη πτώση τους, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές τραπεζών ανακουφισμένοι από τη θετική εκτίμηση της ABN AMRO για την κερδοφορία του τρέχοντος έτους.

Ενισχυμένες, σημαντικά, ήταν και οι μετοχές τεχνολογίας αντανακλώντας την ικανοποίηση της αγοράς για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Yahoo!, ανοίγοντας τον χορό των αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για τις οικονομικές προοπτικές, τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και τα φτωχά κέρδη συνέχισε να βασανίζει τους θεσμικούς επενδυτές, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,2% και 3,5%, αντίστοιχα, με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται σημαντικά. Μεγάλα ήταν τα κέρδη στα περισσότερα χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να κερδίζουν μέχρι 4%.

Οι 600 μεγαλύτερες μετοχές της Ευρώπης έχουν χάσει πάνω από δύο τρισ. ευρώ της αξίας τους φέτος.

Οι μετοχές των E.ON., GlaxoSmithKline ηγήθηκαν της πτώσης καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη από τη σχετικά καλή πορεία των δύο κλάδων (κοινής ωφέλειας και φαρμάκων) τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στην Ιαπωνία, η κατάσταση στο χρηματιστήριο επιδεινώνεται διαρκώς. Ο βασικός δείκτης υποχώρησε στις 8.400 μονάδες και πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 8.000 μονάδων, το οποίο Ιάπωνες βιομήχανοι έχουν χαρακτηρίσει οριακό για την αγορά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα