ΧΑΑ - Ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 21:34

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε σήμερα να συστήσει ομάδα εργασίας που θα εξετάσει προβλήματα που ανακύπτουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και δημιουργούν προϋποθέσεις καταχρηστικών συμπεριφορών. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν και οι συντελεστές της αγοράς να υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ ανακοίνωσε δέσμη ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Αναλυτικά:

«I. Αγορά Παραγώγων

Σε ότι αφορά την αγορά παράγωγων προϊόντων:

– Τροποποιείται το κανονιστικό πλαίσιο ώστε ο επενδυτής που έχει πωλήσει μία μετοχή ανοιχτά (sort) (με τον κανόνα του up tick), με την πρώτη αγορά που κάνει (όταν το αποφασίσει) στη συγκεκριμένη μετοχή, να υποχρεώνεται να καλύψει (επιστρέψει στην ΕΤΕΣΕΠ) τις μετοχές που έχει δανειστεί.

– Τροποποιείται το κανονιστικό πλαίσιο ώστε οι ειδικοί διαπραγματευτές παραγώγων να βλέπουν το ίδιο βάθος εντολών που βλέπει και η υπόλοιπη αγορά.

– Ας σημειωθεί ότι για την αγορά παραγώγων κατά την τρέχουσα περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως καθ' ύλην αρμόδια, διενεργεί ελέγχους για τις συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα και σε ανοιχτές πωλήσεις, τόσο σε επίπεδο χρηματιστηριακών εταιριών όσο και σε επίπεδο μεγάλων τελικών επενδυτών.

II. Ενίσχυση της ρευστότητας

Στο πλαίσιο της τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς το χρηματιστήριο έχει προωθήσει το θεσμό του ειδικού διαπραγματευτή για την κύρια και την παράλληλη αγορά, πέρα από τη χρήση του θεσμού στην ΝΕΧΑ και στην αγορά παραγώγων. Η υιοθέτηση του θεσμού του ειδικού διαπραγματευτή από τις εισηγμένες εταιρείες προάγει τη ρευστότητα των μετοχών τους και ως εκ τούτου τονώνει τη ζήτησή τους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησε να προωθήσει την απαλλαγή των ειδικών διαπραγματευτών από το φόρο 0,3% επί των πωλήσεων, για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που διενεργούν στο πλαίσιο της ειδικής διαπραγμάτευσης.

III. Ελεγχος και αποσαφήνιση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιριών

Το διοικητικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, το οποίο έχει επηρεαστεί και από τις διαστάσεις που έχει πάρει η φημολογία για προβλήματα σε εισηγμένες επιχειρήσεις, θα εντείνει τις προσπάθειες προχωρώντας σύντομα σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αποσαφήνιση, ή και στον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές όπου αυτός χρειάζεται, οικονομικών μεγεθών ή παρατηρήσεων που αποτυπώνονται στις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις (30.06.2002) που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

IV. Θέματα διαπραγμάτευσης μετοχών

Με στόχο τον περιορισμό των δυνατοτήτων χειραγώγησης των τιμών των μετοχών, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μελετηθούν τα θέματα που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση μετοχών χαμηλής ρευστότητας, χαμηλής διασποράς και μεγάλης διακύμανσης τιμών (volatility) προσδιορίζοντας πιθανές αλλαγές στους κανόνες διαπραγμάτευσης.

V. Φορολογικός έλεγχος προς εισαγωγή εταιρειών

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι εταιρείες που αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους στο χρηματιστήριο πρέπει να έχουν ελεγχθεί φορολογικά για όλες τις χρήσεις που προηγούνται της αίτησης εισαγωγής. Με την ανωτέρω διάταξη αποσκοπείται η εξασφάλιση του επενδυτικού κοινού που αγοράζει μία νεοεισαγόμενη μετοχή από το κίνδυνο να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στο μέλλον. Επειδή, για αρκετές εταιρείες ο στόχος αυτός καταστρατηγείται από την υπάρχουσα σήμερα λίστα αναμονής, αποφασίστηκε το χρηματιστήριο να προτείνει την τροποποίηση της πιο πάνω διάταξης ώστε να έχει ελεγχθεί φορολογικά η εταιρεία για τις χρήσεις που προηγούνται της δημόσιας εγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 των 2324/95, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ελέγχουν τακτικά και κατά προτεραιότητα τις εισηγμένες εταιρείες.

VI. Ελεγχος ορκωτών ελεγκτών για τις προηγούμενες της εισαγωγής δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της προς εισαγωγή εταιρίας, θα πρέπει να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή για τρεις τουλάχιστον χρήσεις προ της αίτησης εισαγωγής. Επειδή είναι δύσκολο στους μη έχοντες ειδικές γνώσεις να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που θα είχαν οι παρουσιαζόμενες παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων αποφασίστηκε να προταθεί θεσμικά οι εταιρείες προς εισαγωγή να συντάσσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν ουσιαστικές παρατηρήσεις στα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών που τις συνοδεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ενημερωτικά Δελτία θα έχουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ορθή πληροφόρηση των επενδυτών.

VII. Λίστα αναμονής προς εισαγωγή εταιρειών

Με τη θεσμική διευθέτηση του θέματος του φορολογικού ελέγχου πιο πάνω, το χρηματιστήριο θα προωθήσει το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων εισαγωγής, διατηρώντας στη λίστα όσες εταιρίες έχουν πρόσφατο φορολογικό έλεγχο, και θα προχωρήσει στην εισαγωγή εκείνων των εταιρειών που έχουν επικαιροποιημένο φάκελο.

IV. Μεταφορά αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο ρόλος του χρηματιστηρίου.

Με το σχέδιο του νόμου που προετοιμάζεται, αρμοδιότητες διοικητικού χαρακτήρα μεταφέρονται από το χρηματιστήριο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό το χρηματιστήριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί αποτελεσματικότερα σε θέματα ανάπτυξης της αγοράς, ενώ θα μπορεί να χαράξει στρατηγική ως προς τις εταιρείες που θα επιθυμεί να εισαχθούν σε αυτό, προσδιορίζοντας κριτήρια και προϋποθέσεις εισαγωγής τους για το σκοπό αυτό».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα