ΠΣΕ: Τα μπλόκα πλήττουν τις εξαγωγές

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 16:28
UPD:17:10

Την κρισιμότητα της άμεσης άρσης των αποκλεισμών δρόμων και συνόρων, επεσήμανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

«Σε μία περίοδο, που άρχισαν να φαίνονται σημάδια υποχώρησης των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές όλο τον τελευταίο χρόνο, οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, στερώντας από την οικονομία ως και 200 εκατ. ευρώ και πλήττοντας και το κύρος της Ελλάδας διεθνώς», τόνισε η κυρία Σακελλαρίδη.

Την κρισιμότητα της άμεσης άρσης των αποκλεισμών δρόμων και συνόρων, επεσήμανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Απηύθηνε τέλος έκκληση προς όλες τις πλευρές –αγρότες, αστυνομία, τελωνειακές αρχές-, ώστε «τα ευπαθή -τουλάχιστον- προϊόντα, στην πλειοψηφία τους αγροτικά, να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής».

«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να απολέσουμε ούτε ένα εκατοστό από τα μερίδιά μας στις ξένες αγορές, ούτε ένα ευρώ από ήδη κλεισμένες συμφωνίες, που ενδέχεται να καταγγελθούν από πλευράς των ξένων αγοραστών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων.

Συγκεκριμένα, αγρότες από τις Σέρρες, που έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες τον κόμβο Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό διέκοψαν, από τη 1 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, την κυκλοφορία των οχημάτων και στους παράπλευρους δρόμους, ενώ κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μάλιστα οι αγρότες που βρίσκονται στο σημείο αφαίρεσαν σήμερα τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα τρακτέρ τους για να μην εντοπιστούν από την Τροχαία, μετά την παρέμβαση, που έγινε χθες από την εισαγγελία Σερρών, για τις κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, συνάδελφοί τους στον κόμβο Στρυμωνικού, στην οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, κλείνουν και σήμερα τον δρόμο κατά κατά διαστήματα, ενώ στο γειτονικό νομό Κιλκίς ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα στις μεθοριακές διαβάσεις Δοϊράνης και Ευζώνων, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ανά διαστήματα συνεχίζεται και ο αποκλεισμός του τελωνείου στο Ορμένιο Έβρου, στην Κορνοφωλιά παραμένουν παρατεταγμένα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, ενώ στην Ξάνθη αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα τη γέφυρα του Νέστου.

Στο μεταξύ, με αποκλεισμούς του δρόμου Βρασνών - Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δασεργάτες, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Στη Νέα Χαλκηδόνα, στα «Πράσινα Φανάρια» και στα διόδια Μαλγάρων, παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σήμερα με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Επίσης, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα με αγρότες στο μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας.

Με αγρότες της Φλώρινας συναντήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.

Τρακτέρ διακόπτουν ανά μια ώρα την κυκλοφορία στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, στο τελωνείο Νίκης Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και το δρόμο, που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Συγκεντρωμένα τρακτέρ εξάλλου, υπάρχουν στην πόλη των Γρεβενών και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης.

Τέλος, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στη Θεσσαλία σκληραίνουν τη στάση τους, με το συνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πάνε τελικά στο Ζάππειο οι συνάδελφοί του, όχι για να συμμετάσχουν στον «προσχηματικό διάλογο» της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1768255 .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα