Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 05:30
UPD:05:44

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον MSCI Asia Pacific Index στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, μετά την αύξηση των αρχικών αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ, την ισχυροποίηση του γιέν και τη μείωση των τιμών των μετάλλων.

Ο MSCI Asia Pacific υποχωρούσε 1% φθάνοντας στις 117,94 μονάδες στις 9:53 π.μ. στο Τόκιο ωθώντας την υποχώρησή του αυτήν την εβδομάδα στο 3,7%. Ο δείκτης υποχώρησε 7,4% από τα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Ιανουαρίου καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε μέτρα για τις τράπεζες και η ανησυχία για τον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα εντάθηκε.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,6%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,3%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατά 1,8% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 2%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 1,2% μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ότι οι αρχικές αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας μειώθηκαν λιγότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιανουαρίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε εννέα ημέρες χθες μετά την προτροπή του προέδρου Ομπάμα στο Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο των φοροαπαλλαγών και των δαπανών με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Τον Ιανουάριο ο περιφερειακός δείκτης υποχώρησε 2,4%, σημειώνοντας τις πρώτες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο. Το τελευταίο δωδεκάμηνο ο δείκτης αναρριχήθηκε 39% καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν το κόστος δανεισμού και οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για την αναζωογόνηση των ανά τον κόσμο οικονομιών.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε σήμερα στα 89,63 έναντι του δολαρίου από 90,27 που ήταν χθες στις 3 μ.μ. κατά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ανατιμήθηκε στα 125,11 ανά ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου.

Επίσης στην Ιαπωνία, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,1% τον Δεκέμβριο από 5,2% τον προηγούμενο μήνα, και οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – μειώθηκαν 1,3% από έτος σε έτος τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με σημερινές εκθέσεις.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου υποχώρησε 3,6% χθες στο Λονδίνο, τα μέγιστα από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα