Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση της ανεργίας

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 06:37
UPD:06:52

Αυξήθηκε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας και μειώθηκε η ανεργία, αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εξαγωγών που τώρα απειλούνται από την ανατίμηση του νομίσματος.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,2% από τον Νοέμβριο, λιγότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας Στο Τόκιο. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,1% από το 5,2%, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση.

Η μείωση των τιμών καταναλωτή και η ανατίμηση του γιέν8% τους εννέα προηγούμενους μήνες αναγκάζουν τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας να παραμείνουν ανοιχτοί σε περαιτέρω κίνητρα καθώς οι εταιρείες, από την NEC Corp. έως την Canon Inc. ανακοινώνουν βελτιωμένα κέρδη. Η Bank of Japan υπογράμμισε την ανησυχία της ότι η άνοδος του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών μπορεί να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αναφέρονται στα πρακτικά των συνεδριάσεών της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα, οδεύοντας σε τρίτη εβδομάδα ανόδου, καθώς τα στοιχεία για τη συνέχιση του αντιπληθωρισμού στηρίζουν τη ζήτηση για τη σχετική ασφάλεια του ιαπωνικού ελλείμματος. Οι αποδόσεις των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε στο 1,315%, αφού νωρίτερα υποχώρησε στο 1,305%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου. Το γιέν υποχώρησε τα 89,96 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Διαφορετική κυβερνητική έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περισσότερο των προβλέψεων, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με αυτά της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν μείωση των λιανικών πωλήσεων 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η απασχόληση τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 130.000 θέσεις εργασίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε τέσσερις μήνες. Περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν δουλειά στον ιατρικό, τον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό τομέα, ενώ λιγότερες ήταν οι προσλήψεις στις βιομηχανίες και τις εταιρείες λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν εταιρείες που μειώνουν το προσωπικό τους για να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν 87 νέες θέσεις εργασίας για κάθε 100 ανθρώπους που έψαξαν για δουλειά τον Δεκέμβριο, οι περισσότερες από τον Ιανουάριο. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν τον δείκτη βασικό δείκτη για την απασχόληση.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 15 μήνες τον Δεκέμβριο, τροφοδοτώντας την αύξηση της παραγωγής και πιθανολογείται ότι θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αυξήσουν τις υπερωρίες ή τις προσλήψεις.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα