ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της για τα όρια συνταξιοδότησης

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 16:44

Να αποσαφηνίσει τη θέση της, το πλαίσιο και την κατεύθυνση των επιλογών λύσης και αντιμετώπισης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης στο δημόσιο, καλεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της με αφορμή και την αποστολή σχετικής προειδοποιητικής επιστολής από την Κομισιόν http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771115 ..

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, «η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δηλώσεις του κ. Σπίντλα για την υλοποίηση - μιας απαράδεκτης και πολλαπλών πολιτικών σκοπιμοτήτων - απόφασης του ΔΕΚ, (που μετατρέπει το χαρακτήρα της ασφάλισης των μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου από κοινωνικό σε επαγγελματικό), συνεχίζει απτόητα και αμετανόητα, παρά την κρίση και τα συμπεράσματα για τη χρεοκοπία τέτοιου τύπου πολιτικών, την αποδόμηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών, κεφαλαιοποιητικών μορφών και συστημάτων».

Η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει ότι το μείζον είναι η κατοχύρωση και διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, σημειώνοντας πως αυτό είναι το μόνο πλαίσιο που αποδέχεται το διάλογο με την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση -υπογραμμίζεται- πρέπει άμεσα να αποσαφηνίσει τη θέση της, το πλαίσιο και την κατεύθυνση των επιλογών λύσης και αντιμετώπισης της απόφασης του ΔΕΚ», και επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Εάν η κυβέρνηση κινηθεί στην πρόταση και διεκδίκηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., (που προβάλλει και αναδεικνύει και η απεργία της 10ης Φεβρουαρίου) είναι προφανές ότι τα σενάρια περί αύξησης και δραματικής μεταβολής των ορίων ηλικίας είναι άνευ αντικειμένου, όπως και η πολιτική απόφαση της Ε.Ε. και του ΔΕΚ».

Για το λόγο αυτό η ΑΔΕΔΥ προτείνει στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών συνάντηση με αντικείμενο τα κρίσιμα προβλήματα στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης των μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου, (απόφαση ΔΕΚ, ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΟΠΑΔ κ.α.).

«Με δεδομένα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργού Εργασίας, στο εξωτερικό, την τρέχουσα εβδομάδα και την απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 10 Φεβρουαρίου, προτείνουμε την πραγματοποίηση της συνάντησης στις 11 ή 12 Φεβρουαρίου 2010», αναφέρει η σχετική ανακοίωνη.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών δεν αποτελεί μόνο επιθυμία της ΕΕ, αλλά και επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να απορρίψουν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης και το σχέδιό της για εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου μέσα από μια μεταβατική περίοδο. Να διεκδικήσουν να ισχύσει η πενταετής διαφορά υπέρ των γυναικών και στον ιδιωτικό τομέα», καταλήγει το ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα