Ινδονησία : Αρνητική επίδραση στην οικονομία από την έκρηξη στο Μπαλί

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 08:24

H οικονομία της Ινδονησίας, που υπέφερε ήδη από αυτονομιστική επίθεση, θα βρεθεί και πάλι υπό πίεση μετά την βομβιστική επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 216 άνθρωποι σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί, οι περισσότεροι αλλοδαποί, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές. Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Η έκρηξη, την οποία οι αρχές της χώρας αποδίδουν σε τρομοκρατική ενέργεια, ενδέχεται να προκαλέσει ζημία στην τουριστική βιομηχανία η οποία απασχολεί οκτώ εκατ. ανθρώπους, 5,4 δις. δολ. στο πιο φημισμένο μουσουλμανικό κράτος του κόσμου. Η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και οι άλλες χώρες της Νότιας Ασίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς οι επενδυτές ακυρώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

«Οι επενδυτές θα σκεφτούν ότι η Νότια Ασία έχει μεγάλο ρίσκο για επενδύσεις», ανέφερε ο Suan Teck Kin, οικονομολόγος στην Oversea-Chines Banking Corp., συμπληρώνοντας ότι : «Θα δουν τον αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών, στο νόμισμα και τα ομόλογα, ενώ θα ακυρώσουν πολλά άμεσα επενδυτικά σχέδια».

Οι ξένοι επενδυτές είχαν καταφέρει να καταστήσουν τον δείκτη των μετοχών, Jacarta Composite, στον έκτο κατά σειρά με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Η ρουπία, ήταν το τρίτο σε δύναμη νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά από την κορώνα της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

«Μείωση 10% των τιμών των μετοχών τη Δευτέρα, δεν είναι κάτι απίθανο», ανέφερε ο Erwan Teguh Teh, οικονομικός αναλυτής στην PT Danareksa Sekuritas, συμπληρώνοντας : «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ενδέχεται ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ινδονησίας να υποχωρήσει σύντομα στις 300 μονάδες ή κατά 1/5 χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, στις 376 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα