Παραγγελία από την Boeing κέρδισε η Airbus για την EasyJet

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 11:26

H Airbus SAS κέρδισε από την ανταγωνίστριά της Boeing, παραγγελία 120 αεροσκαφών για λογαριασμό της EasyJet Plc, αξίας έξι δισ. δολ., τη μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε φέτος από μία αεροπορική εταιρεία.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, επέλεξε την Airbus για να την προμηθεύσει με 120 αεροσκάφη τύπου A319 και την προοπτική για άλλα 120, σύμφωνα με ανακοίνωση της EasyJet.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία για την Airbus, καθώς η Boeing μονοπωλούσε την αγορά των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους», ανέφερε η Agnes Blazy, αναλύτρια στην CIC Securities, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας : «Η Airbus ήθελε εδώ και αρκετό καιρό να αυξήσει το μερίδιό της στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Μέχρι στιγμής μόλις το 5% των παραγγελιών της προέρχονται από τέτοιες εταιρείες».

Η EasyJet χρησιμοποιεί στις πτήσεις της μόνο αεροσκάφη τύπου Boeing 737 και χρειάζεται άλλα αεροσκάφη, τα οποία θα διανύουν μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Η εταιρεία, πέρασε μπροστά από την Ryanair Holdings Plc και κατέστη η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη, μετά την εξαγορά της εταιρείας Go Fly Ltd. τον Αύγουστο.

Η τιμή ενός αεροσκάφους Α319 ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολ., αλλά η EasyJet δηλώνει, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, ότι θα καταβάλλει λιγότερα.

«Θα κερδίσουμε 30% ανά αεροσκάφος», είπε ο Chief Executive Officer (CEO), της EasyJet, Ray Webster σε συνέντευξη, συμπληρώνοντας : «Ο τρόπος είναι φθηνότερος από εκείνον με τον οποίο αγοράζαμε αεροσκάφη στο παρελθόν».

Το Airbus A319, θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να έχει 150 θέσεις με πιθανότητα να φτάσουν τις 156, από τις 149 που έχει ένα Boeing 737-700.

EasyJet και Airbus βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του συμβολαίου, το οποίο θα πρέπει να υπογράψει η αεροπορική βιομηχανία μέσα σε 45 ημέρες.

Τα πρώτα 120 αεροσκάφη θα πρέπει να αρχίσουν να παραδίδονται από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι και το 2008.

Η Airbus, η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική βιομηχανία στον κόσμο, ανήκει κατά 80% στην European Aeronautic Defense & Space Co. και κατά 20% στην BAE Systems Plc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα