Ο Χ. Αλμούνια για την εκτίναξη του ελλείμματος το 2009

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 15:27
UPD:15:30

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ότι όφειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην εμφανίζονται αιφνιδιασμένες από την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12%, απάντησε εξ’ ονόματος της Επιτροπής ο κ. Χοακίν Αλμούνια.

Στην γραπτή απάντησή του, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η ταχεία επιδείνωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών μπορεί οριακά μόνο να αποδοθεί στην απρόβλεπτη υποβάθμιση των μακροοικονομικών συνθηκών», αν και προσθέτει πως «αυτή η σημαντική αναθεώρηση προς τα επάνω της γενικής εκτίμησης του δημόσιου ελλείμματος για το 2009 που κοινοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές στις 21 Οκτωβρίου, οφείλεται τόσο σε ελλιπή έσοδα όσο και σε υπερβολικές δαπάνες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κ. Χουντή, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυξήσει το έλλειμμα με «ορισμένες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες (κυρίως σε σχέση με καθυστερημένες πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού) που αντιστοιχούν περίπου σε 1.5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην αναθεωρημένη εκτίμηση».

Επιπλέον, ο αρμόδιος επίτροπος επισήμανε πως «το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη στη διάρκεια του 2009 με σαφώς καθορισμένα μόνιμα μέτρα για τη συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συντηρητικής πολιτικής για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ώστε να συμβάλει έτσι στην αναγκαία μείωση της αναλογίας του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ».

Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια καταλήγει ότι «βάσει της πρόβλεψης των υπηρεσιών της Επιτροπής για το φθινόπωρο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές του 2010, θα προτείνει στο Συμβούλιο να εκδώσει συστάσεις προς την Ελλάδα, ώστε αυτή να λάβει, εντός καθορισμένου χρονικού ορίου, τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που θα κρίνει απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα