Πιο «επιφυλακτική» η UBS για τις ελληνικές τράπεζες

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 11:51
UPD:12:28

Προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ελλάδα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ παρατηρείται επιδείνωση του κλίματος στην αγορά.

Οι πιστωτικές αγορές συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος με αποτελεσματικό και εφικτό τρόπο, ενώ σύμφωνα με τη UBS, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ικανή να δρομολογήσει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό που απαιτείται, τονίζει, είναι να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για αυτά που έπονται.

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, παρατηρείται κινητικότητα εξαιτίας των δημοσιευμάτων και της μειωμένης εμπιστοσύνης που επικρατεί. Στο στόχαστρο παραμένουν οι εξελίξεις στην αγορά πιστώσεων, ενώ οι τιμές των μετοχών διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τη UBS.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσον αφορά στη ροή ειδήσεων για τη χώρα, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, ενώ αύριο αναμένεται η Κομισιόν να ανακοινώσει τις συστάσεις της προς τη χώρα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις 15-16 Φεβρουαρίου, το ΠΣΑ θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup και το Ecofin.

Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, η UBS αναλύει τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των spread στις μετοχές και προβλέπει υποχώρηση των μετοχών κατά 10% από τα επίπεδα του γΆ τριμήνου 2009.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, διαβλέπει στασιμότητα το 2010. Αναζητώντας τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα στα οποία είναι πιθανό να υποχωρήσουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η UBS εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό να υποτιμηθούν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα (πλην ακραίων περιπτώσεων).

Με εξαίρεση την Alpha Bank για την οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς, η ελβετική τράπεζα αλλάζει τη σύσταση της σε «ουδέτερη» από «αγορά» για τη Eurobank και τη Marfin, ενώ για ETE και την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί «ουδέτερη» τη σύστασή της. Για την Αγροτική Τράπεζα, επιμένει στην προτροπή της για πώληση της μετοχής της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα