Aισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το ΠΣΑ από την Ε.Ε. ο ΥΠΟΙΚ

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 12:14
UPD:12:58

«Αύριο, το σχέδιο θα λάβει το πράσινο φως», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Την αισιοδοξία του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει αύριο το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Αύριο, το σχέδιο θα λάβει το πράσινο φως», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης ριζικών αλλαγών προς όφελος των πολιτών και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, «αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το έλλειμμα αξιοπιστίας εξίσου σημαντικό με το έλλειμα στον Προϋπολογισμό

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το έλλειμμα αξιοπιστίας εξίσου σημαντικό με το έλλειμα στον Προϋπολογισμό

«Δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Με το ΠΣΑ η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του ΠΣΑ, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ.

Έκανε επίσης λόγο για κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Η χώρα είναι ένα πιόνι, ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993 και τόνισε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό, το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ . Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής κατάστασης οφείλεται σε επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης: η κατάρρευση του 2009 οφείλεται σε πολύ μικρό ποσοστό στη διεθνή κρίση, και περισσότερο στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη λειτουργία ενός πελατειακού συστήματος». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα «βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν στην επιφάνεια».

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα