«Ενεργοδάνεια» για τους Βρετανούς

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 12:16
UPD:12:25

Μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βρετανία κοστίζει σήμερα 12.000 περίπου λίρες και χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για να κάνει μια οικογένεια απόσβεση του αρχικού κόστους.

Δάνεια «φωτοβολταϊκών» θα μπορούν να παίρνουν οι Βρετανοί, προκειμένου να καλύπτουν το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων που απαιτούνται ούτως ώστε τα νοικοκυριά να παράγουν μόνα τους την ενέργεια που χρειάζονται.

Μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βρετανία κοστίζει σήμερα 12.000 περίπου λίρες και χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για να κάνει μια οικογένεια απόσβεση του αρχικού κόστους, σημειώνει ο The Independent.

Από τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τροφοδοτούν το δίκτυο με ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα εισπράττουν εκατοντάδες λίρες ετησίως από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτατου στελέχους του κλάδου ενέργειας. Με την επιδότηση αυτή, τα νοικοκυριά θα αυξάνουν το εισόδημά τους ούτως ώστε να ξεπληρώνουν το δάνειό τους με μεγαλύτερη άνεση.

Σύμφωνα με τις πηγές του The Independent, ήδη πολλές βρετανικές τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εκταμίευση των νέων δανείων στην αγορά τους προσεχείς μήνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει στους Βρετανούς το κίνητρο για να κάνουν τα σπίτια τους πιο «πράσινα» και όσο το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας, κ. Εντ Μίλιμπαντ, η επιδότηση αυτή θα δώσει κίνητρο «στα νοικοκυριά και τις κοινότητες που θέλουν να κάνουν ένα βήμα προς μια ζωή με λιγότερες εκπομπές CO2».

Σήμερα στη Βρετανία, το ποσοστό της ζήτησης των νοικοκυριών για ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτεται από ΑΠΕ δεν ξεπερνά το 5,5% και στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί στο 30% έως το 2020 προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα