Σε θετικό έδαφος η Νέα Υόρκη

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:22

Θετικό παρέμεινε το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά την υποτονικότητα των συναλλαγών και τις μικρές μεταβολές των μετοχικών τιμών χθες, μετά την είδηση πως ένας από τους πιο απαισιόδοξους γκουρού της αγοράς, ο Τόμας Μακμάνους της Banc of America, αποφάσισε να αυξήσει το μετοχικό χαρτοφυλάκιό του στο 70% από 60%, υποστηρίζοντας πως η ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδοτεί την αρχή μιας διαδικασίας σταθεροποίησης της αγοράς.

Η Wall Street είχε επηρεασθεί αρνητικά από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ινδονησία, όμως κατάφερε να βρει ισορροπία, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των General Motors, Ford Motor, Rowan Companies, Andrx Corp, Merck & Co, TXU Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 27,11 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 7.877,40 μονάδες. Ανοδο 10,06 μονάδων σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.220,53 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τη διήμερη εντυπωσιακή ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας και επέστρεψαν σε αρνητική περιοχή χθες, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους της Ευρώπης για την πορεία των εταιρικών κερδών (η ολλανδική Philips εγκαινιάζει την πρώτη εβδομάδα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του τρίτου τρίμηνου).

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπαλί έπληξε ιδιαίτερα τις μετοχές στους τομείς αεροπορικών εταιρειών και τουρισμού, καθώς πυροδότησε σενάρια πως το δίκτυο της αλ-Κάιντα ανέλαβε ξανά δράση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1% και 1,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Οι μετοχές της Philips υποχώρησαν κατά 5,8%, με την αγορά επιφυλακτική περιμένοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τρίμηνου. Ο ολλανδικός γίγας παραδίδει τη σκυτάλη σε άλλα μεγάλα ονόματα, Nokia, Ericsson, SAP, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Motorola, IBM, Intel, Microsoft).

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές αυτοκινήτου DaimlerChrysler, GKN, Fiat, των αεροπορικών εταιρειών Air France, Lufthansa, των τουριστικών εταιρειών TUI, Club Med, της France Telecom και των γερμανικών τραπεζών Commerzbank, Deutsche Bank.

Αντίθετα, η μετοχή της AstraZeneca εκτινάχθηκε 13,2% ψηλότερα μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να δικαιώσει αγωγή της εταιρείας κατά αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα