Έκτακτη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται χώρες - μέλη της όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) και υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια.
«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις έσχατες εξελίξεις στη ευρωζώνη» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΕΛΚ κ. Γουόρτμαν- Κούλ. «Να δούμε τα σχετικά μέτρα που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που έχουν περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει το ευρώ και προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ομάδα της ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, να προβούν σε δήλωση για το θέμα, πριν από την άτυπη Σύνοδο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ώστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Εκ μέρους των σοσιαλιστών, ο κ. Χάνες Σβόμποντα υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το θέμα χωρίς κομματική πολιτική για το ποιός φταίει. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν συγχρόνως και οι κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που συναντούν δυσκολίες και ζήτησε να είναι παρών στη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο ή ο κ. Αλμούνια ή ο κ. Ολι Ρεν.
Ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον κ. Μπαρόζο.
Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αννυ Ποδηματά μίλησε για τον τρόπο που οι κερδοσκόποι «χρησιμοποιούν» τις χώρες που συναντούν δυσκολίες και ζήτησε τη θέσπιση μηχανισμών αλληλεγγύης που να θωρακίζουν την ευρωζώνη.
«Πριν από μία εβδομάδα» ανέφερε, «υπήρξαμε μάρτυρες μιας συντονισμένης επίθεσης στις οικονομίες κρατών- μελών, με την εκτίναξη των "σπρέντς" των εθνικών ομολόγων, χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία με επιπτώσεις στα εθνικά χρηματιστήρια».
«Δε υπάρχει αμφιβολία», πρόσθεσε, ότι «οι χώρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να χτυπηθεί συνολικά η οικονομική συνοχή της ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι ίδιοι οι μηχανισμοί που δημιούργησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κερδοσκοπούν σήμερα ασύστολα, σε βάρος των χωρών που συναντούν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Κατά την κ. Ποδηματά, το πραγματικό ερώτημα για την Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην αξιολόγιση των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ελλειμάτων.
Το πραγματικό ερώτημα, είπε, είναι «εάν θα θεσπίσουμε μηχανισμούς αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θωρακίζοντας την ευρωζώνη και το ευρώ και εάν θα αποφασίσουμε επιτέλους να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα υπηρετούν την ουσιαστική οικονομική σύγκλιση και όχι μόνο τη νομισματική».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ