Θ. Φέσσας: Σημαντικότερο από το δημόσιο χρέος το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 20:38

Την πεποίθηση ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικότερο από το δημόσιο χρέος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας. Όπως ανέφερε από το βήμα εκδήλωσης του συνεδρίου «ΣΒΒΕ-Εurobank ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020», ακόμη κι αν οι δανειστές μας αποφάσιζαν να διαγράψουν το χρέος […] σε 20 χρόνια θα συσσωρεύαμε και πάλι χρέος ισόποσο του ΑΕΠ».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μεν επιχειρηματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη προέρχεται από την καινοτομία κι όχι από επιδοτήσεις και κρατικοδίατες δραστηριότητες, οι δε εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι οι συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας απαιτούν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με ταυτόχρονη ασφάλεια των εργαζομένων, βάσει π.χ., του σκανδιναβικού προτύπου. «Στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία αντίστοιχου μοντέλου στην Ελλάδα κι όχι η στείρα αντιπαράθεση με αποτέλεσμα λουκέτα κι ανεργία» σημείωσε.

Κάλεσε την πολιτεία να μεριμνήσει για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, σταθερό/αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια, μείωση γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ είναι αντίθετος σε νομοθετικές παρεμβάσεις, που στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς, όπως οι πρόσφατες για την προστασία των δανειοληπτών, ενώ αντιτίθεται και στις επιδοτήσεις-κρατικές ενισχύσεις, καθώς «π.χ. η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Β.Ελλάδα από τις επιδοτήσεις, που κατέληξαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της τελευταίας 40ετίας».

Ν. Νανόπουλος: Μηδενικά περιθώρια απόκλισης από το ΠΣΑ

Μηδενικά είναι τα περιθώρια απόκλισης από το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την αποτελεσματική υλοποίησή του ΠΣΑ και την έγκαιρη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί.

Ο κ. Νανόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εσωστρέφειας και συντεχνιακών διεκδικήσεων» και επεσήμανε ότι το -μέχρι σήμερα- αναπτυξιακό πρότυπο έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

Κατά τον ίδιο, η προσπάθεια για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη βρίσκεται η επίσης επιτακτική ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. "Είναι ένα δύσκολο στοίχημα […] αλλά οι φαινομενικά αντικρουόμενοι αυτοί στόχοι πρέπει να επιδιωχθούν ταυτόχρονα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να ανασχεδιαστεί σε νέα βάση και να περιλαμβάνει ενδεικτικά: άρση αντικινήτρων και γραφειοκρατίας, βελτίωση υποδομών, σταθερό φορολογικό καθεστώς, άμβλυνση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της καινοτομίας.

Γ. Ρωμανιάς: Δεύτερο κύμα ύφεσης στην ΕΕ;

Την πεποίθηση ότι, για την υπέρβαση της κρίσης, πρέπει να «αντικατασταθεί ριζικά το ευρωπαϊκό και ελληνικό πρότυπο ανάπτυξης της ευελιξίας της εργασίας, ενίσχυσης της προσφοράς και ιδιωτικοποίησης και κεφαλαιοποίησης του κοινωνικού κράτους», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς. Αντιπρότεινε «νέο αναπτυξιακό πρότυπο ρύθμισης της εργασίας, ενίσχυσης της καινοτομικής και παραγωγικής ανάπτυξης με την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και ενδυνάμωσης της αναδιανομής του εισοδήματος».

Πρόσθεσε ότι αν το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας αξιολογείται ως δημοσιονομικό/διαχειριστικό, τότε η περίοδος 2010-2015 στην ΕΕ και ιδίως στην ανατολική και μεσογειακή περιφέρειά της, θα χαρακτηρισθεί από παράταση ή πρόκληση δεύτερου κύματος ύφεσης και στασιμότητας, με αύξηση ανεργίας, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά του 2008 (7,8% στην Ελλάδα). «Απαιτείται νέο αναπτυξιακό πρότυπο […]Δεν μπορεί όμως να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς προστασία εργαζομένων και ανέργων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα