Εκκληση Λ. Κατσέλη για συστράτευση

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 21:20
UPD:21:21

Εκκληση για συστράτευση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) απηύθυνε απόψε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Όπως ανέφερε, «είναι αδήριτη ανάγκη να πιστέψουμε όλοι μαζί, από όποιο μετερίζι, ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Μήνυμα ενότητας είχε απευθύνει νωρίτερα και ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πάνω από όλα βάζουμε ότι είμαστε Έλληνες. Φοράμε φανέλα της εθνικής Ελλάδας [...] Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ[...], αλλά δεν προτιθέμεθα να δημαγωγήσουμε». Κατά τα λοιπά, η κα Κατσέλη υπενθύμισε στην εκδήλωση ότι αρχές Μαρτίου θα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειών για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και τις Βρυξέλλες στο τέλος του ίδιου μήνα.

Σημείωσε ότι μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ανακοινώνεται το πρόγραμμα για αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Σίνδο και τη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε ότι τον Φεβρουάριο 2010 αποπληρώθηκαν οφειλές 155 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς επιχειρήσεις, από σύνολο 900 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση 4.000 ιδιωτικών επενδύσεων, που περιμένουν το πράσινο φως για τον αναπτυξιακό νόμο. "Στον νέο νόμο", πρόσθεσε, "τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση από αρχή μέχρι τέλος".

Κατά την ίδια, για να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα πρέπει να είναι ήρωας, για αυτό και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η μείωση των βημάτων ίδρυσης μιας επιχείρησης από 15 σε δύο και της απαιτούμενης διάρκεια από τις 38 ημέρες σε μία.

Η κ. Κατσέλη επεσήμανε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση "μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας", ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις που προέκυψαν από τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του συνεδρίου "ΣΒΒΕ-Εurobank ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020" και να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι εφαρμόσιμες.

Σημείωσε επίσης ότι "είναι ουσιαστικό να καταρτιστεί ένας εθνικός χάρτης για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα [....] με συνέργεια φορέων όπως οι Οργανισμοί Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά και τα κατά τόπους γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, που σήμερα λειτουργούν σαν ξεχωριστά μαγαζιά".

«Διαχρονικά απογοητευμένοι οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες»

«Διαχρονικά απογοητευμένοι» είναι οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, καθώς την τελευταία -τουλάχιστον- δεκαετία δεν έχει επιδειχθεί η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω στήριξης των επιχειρήσεών της, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος.

Ο ίδιος ζήτησε την άσκηση ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής, με τη μετεξέλιξη της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησής της. Επεσήμανε παράλληλα ότι πρέπει να ασκείται έμμεση κλαδική βιομηχανική πολιτική και ενίσχυση ευπαθών και δυναμικών κλάδων της μεταποίησης (π.χ. αγροτικά προϊόντα), με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του συνεδρίου ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020, που περιλαμβάνονται σε υπόμνημα 64 σελίδων, ο κ. Πέντζος σημείωσε ότι για όλους τους κλάδους κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό του ελέγχου της εγχώριας αγοράς.

Στη «μαύρη λίστα» ακολουθεί το ζήτημα της ανυπαρξίας, σε πολλές περιπτώσεις, προδιαγραφών προϊόντων, θέμα που απασχολεί το σύνολο των κλάδων της μεταποίησης. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με το ζήτημα του ελέγχου της αγοράς, "τότε το μίγμα που προκύπτει είναι πραγματικά εκρηκτικό".

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Πέντζο, έχουν καταγραφεί προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής υποστήριξης είτε του συνόλου είτε μεμονωμένων κλάδων της μεταποίησης, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Πρόκειται για μετεξέλιξη του υφιστάμενου πλαισίου σε δράσεις περισσότερο αποτελεσματικές για την εγχώρια μεταποίηση. Σημαντικό είναι επίσης, κατά τον κ.Πέντζο, "το ζήτημα τής με κάθε τρόπο υποστήριξης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα