Ρεκόρ πτώσης διετίας του αργού πετρελαίου

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2001 20:40

Κάτω από τα 19 δολάρια το βαρέλι, βρέθηκε σήμερα το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ, πραγματοποιώντας ρεκόρ πτώσης διετίας.

Το μπρεντ έπεσε 49 σεντς, στα 18,95 δολάρια στις 16:30’ ώρα Ελλάδας, το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 1999, ανεβάζοντας το ποσοστό πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο 31% από την 10η Σεπτεμβρίου. Αυτήν την ώρα στο Λονδίνο το αργό έχει ανακάμψει στα 19,17 σεντς.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ εντείνουν τις επαφές τους ενόψει της συνάντησης της 14ης Νοεμβρίου, κατά την οποία θεωρείται πολύ πιθανή η μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό επισκιάζεται από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.

«Το κρίσιμο σημείο είναι να δούμε αν ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να μειώσει την παραγωγή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επανέλθουν οι τιμές γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τζον Μπράουν.

Μία πτυχή του προβλήματος αφορά τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες που δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν με τις χώρες του καρτέλ. Ειδικότερα, η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από το Μεξικό, την Αγκόλα και τη Ρωσία δεν βοηθάει καθόλου την αύξηση των τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα