Απώλειες στη Wall Street πριν από την απόφαση της Fed

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2001 20:39
UPD:20:43

Πτώση σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ περίπου μισή ώρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed για το θέμα των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,34% και βρίσκεται στις 9.408,79 μονάδες, ο Standard & Poor's στις 1.099,78 μονάδες μειωμένος κατά 0,28% και ο Nasdaq στις 1.791,24 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,13%.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα περικοπή των επιτοκίων (στη δέκατη από την αρχή του έτους), προκειμένου να τονώσει την εξασθενημένη οικονομία των ΗΠΑ. Το ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι το μέγεθος της επικείμενης μείωσης.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/06/175205.htm -με αποκορύφωμα τη σημαντική αύξηση της ανεργίας- ενισχύουν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα προβεί σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Το παραπάνω ενδεχόμενο θεωρούν έως το πλέον πιθανό οι περισσότεροι αναλυτές στις έρευνες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αν και αργά το απόγευμα πολλοί οικονομολόγοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και αρνήθηκαν να προβούν σε προβλέψεις. Σε έρευνα του briefing.com, μάλιστα, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στο μέλλον. Η απόφαση του νομισματικού συμβουλίου της Fed αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:15' ώρα Ελλάδος.

Η μετοχή της Cisco Systems ενισχύεται κατά 1,73%. Η κορυφαία εταιρεία εξοπλισμού δικτύων λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της ανήλθαν σε τέσσερα σεντς ανά μετοχή έναντι 18 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη της τάξεως των δύο σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η διοίκηση της Cisco προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο που λήγει στις 26 του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα.

Αντιθέτως, μεγάλες απώλειες (3,5%) καταγράφει η μετοχή της Disney μετά την υποβάθμισή της από την Goldman Sachs. Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας το ερχόμενο έτος θα μειωθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα