Μείωσε στο 2% το βασικό της επιτόκιο η Fed

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2001 21:21
UPD:21:43

Στις 21:15' ώρα Ελλάδας η Federal Reserve ανακοίνωσε τη δέκατη εντός του έτους μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Το διατραπεζικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2%, ενώ το προεξοφλητικό στο 1,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961. Σκοπός του προέδρου της Fed και των τραπεζιτών που τον πλαισιώνουν, είναι η αναχαίτιση της ύφεσης, η οποία είναι πλέον επί θύραις.

Από την αρχή του έτους, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 6,5%, η Fed έχει προβεί σε μειώσεις επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης.

Η Fed θέλει «να αναστρέψει τη διολίσθηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και να αποτρέψει την επιδείνωση της ύφεσης», υποστηρίζει αναλυτής της Wells Fargo στη Μινεάπολη.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της ομοσπονδιακής οικονομίας -αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο στο 5,4% από 4,9% τον Σεπτέμβριο, υποχώρηση του δείκτη NAPM στο 39,8 από 47 τον Σεπτέμβριο, και κυρίως, η συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατά 0,4%, στο τρίτο τρίμηνο του έτους- ενίσχυσαν την εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, αν και αργά το απόγευμα πολλοί οικονομολόγοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί.

Σε έρευνα του briefing.com, αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν πιθανότερο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στο μέλλον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν βλέποντας ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες του Αλαν Γκρίνσπαν να τονώσει την κατανάλωση δεν φέρνουν αποτελέσματα, ενώ δεν ξεχνούν και το παράδειγμα της ιαπωνικής οικονομίας, όπου οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά τα μηδενικά επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα