Σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ

Πολώνεται το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 20:18
UPD:22:10

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία που παρέδιδε η χώρα στην ΕΕ προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, προκειμένου να δούμε ποιες πολιτικές αποφάσεις τίναξαν στον αέρα προϋπολογισιμούς και ελλείμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η προαναγγελία του κ. Παπουτσή πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ πως αντί να σιωπά και να ντρέπεται για την τραγική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα και για το διεθνή διασυρμό, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών όπως αυτή του εκπροσώπου της.

«Συνεχίζετε να ξύνεστε στην πλάτη του τσοπάνη. Θα υπάρξει θεσμική απάντηση, θα προχωρήσουμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχθηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί, να δούμε ποιοι έδιναν τις εντολές για την παραποίηση των στοιχειών και με ποιες παραδοχές γίνονταν δεκτά αυτά τα στοιχεία από την ΕΕ» ανέφερε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εκτιμούμε την ανάγκη για ευρύτερη συναίνεση» και «πιστεύουμε ότι αυτή τη συναίνεση την έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε, όμως - είπε - όταν μιλάμε για συναίνεση εμείς τουλάχιστον δεν εννοούμε παρασκηνιακές συνεννοήσεις κορυφής για την συγκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες απασχόλησαν την χώρα και κυρίως για αυτή την υπόθεση η οποία οδήγησε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε εντός της Βουλής την διερεύνηση αυτής την υπόθεσης, τα επικοινωνιακά τερτίπια της ΝΔ έλαβαν τέλος», υπογράμμισε.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι ο κ. Παπουτσής είπε αυτό που έχει αποφασίσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε σύσταση εξεταστικής για τα στοιχεία της οικονομίας, «δεν διάβασε φαίνεται τι γράφει ο διεθνής τύπος και τι καταμαρτυρά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που κρατούσαν διπλά βιβλία και διπλά ταμεία, προσέθετε κατά βούληση μέχρι και 15 δισ. ευρώ, όπως έγινε το 1994 στον προϋπολογισμό του Γεννηματά».

«Η ΕΕ σας ζητά να καταθέσετε πειστικές απαντήσεις, κρύψατε ένα χρέος 18 δισ. ευρώ, μπήκαμε με ξύλινα πόδια στην ΟΝΕ και στείλατε τον λογαριασμό στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τάχθηκε ακόμη υπέρ της Εξεταστικής από το 1980 «για να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα που είχε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σήμερα έχει 300 δισ. χρέος και 400 έως 450 δισ. ευρώ χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, 1 τρισ. ευρώ το αναλογιστικό έλλειμμα και αυτά οφείλονται κατά 92% στο ΠΑΣΟΚ. Να έρθετε να μας πείτε πως δημιουργήσατε 280 δισ. ευρώ χρέος και να απολογηθείτε. Δεν είστε ικανοί να αδράξετε την ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό σας λάθος. Καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Σας περιμένουμε».

«Ναι» στην εξεταστική είπε και εκ μέρους του ΚΚΕ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Βέρα Νικολαϊδου προσθέτοντας πως ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. «Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να γίνει κι από το 1821, έτσι και αλλιώς αυτοί που τα έτρωγαν τότε τα τρώνε και τώρα τίποτα δεν βγαίνει όμως», σημείωσε.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι η χώρα πτωχεύει, έχουμε ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσουμε, έχουμε χάσει εθνική κυριαρχία, στις Βρυξέλες θα αποφασίζουν για μέτρα άγρια κι εμείς αυτή τη στιγμή θα κάνουμε εξεταστική για να δείξουμε τις πομπές μας.

«Τι κάνουμε; Βγάζουμε μόνοι μας τα ματιά μας; Θα ερευνήσουμε αν πρόκειται για κρετινισμό ή για δόλο των δύο κομμάτων; Αυτά θα πούμε στην Ευρώπη; Έχουμε τρελαθεί τελείως; Υπάρχουν λάθη και ολιγωρίες και ενδεχομένως και ανομήματα. Αλλά τώρα θα το κάνουμε, που μας κυνηγάνε θεοί και δαίμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ;» συμπλήρωσε και πρότεινε «να στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα και εκείνος να ψάξει».

«Δεν μπορούμε να δίνουμε ευκαιρίες να διαβάλουν την Ελλάδα, να το καταλάβουν κάποιοι και κυρίως αυτοί που έχουν την ιστορική ευθύνη» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που αντί να αλλάξει την χώρα, την βουλιάζει, εφαρμόζει μια πολιτική γενικής και κοινωνικής κατεδάφισης, και αυτή την ώρα κάνει πρόταση για εξεταστική.

«Σε τι αποσκοπεί; Στο να διερευνηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και το πώς φτάσαμε ως εδώ ή ένας κακότεχνος αντιπερισπασμός για να αποπροσανατολίσει από την ουσία της πολιτικής;», διερωτήθηκε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε τι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να γίνει εξεταστική όχι για να κουκουλωθούν τα θέματα, όχι για να κρυφτούν τα προβλήματα αλλά για να χυθεί άπλετο φως και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία όχι μόνο για το παρελθόν αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο.

Δευτερολογώντας ο κ. Παπουτσής, τόνισεότι καμία ρήξη δεν μπορεί να γίνει αν δεν τραβήξουμε μια καθαρή γραμμή με οτιδήποτε μας πλήγωσε. Δεν αξίζει στον λαό να ντρεπόμαστε, οφείλουμε να απαντήσουμε και η απάντηση θα είναι θεσμική και όχι μέσω επικοινωνιακών παιχνιδιών της ΝΔ, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ διαμόρφωνε πλαστά στοιχεία, ενώ χαρακτήρισε «πρόταση ευθύνης» τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

«Εγκαλούσατε για πέντε χρόνια τον Αλογοσκούφη και τώρα κάνετε αυτά που τον κατηγορούσατε. Εσείς θέλετε να απαξιώσετε τον Καραμανλή και τους συνεργάτες του και η ΝΔ τον Σημίτη και τους συνεργάτες του. Ο κόσμος όμως θέλει κυβέρνηση και όχι εισαγγελείς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Εμείς προσφέραμε συναίνεση αναλογιζόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της Οικονομίας. Εμείς είπαμε την αλήθεια προεκλογικά, άλλοι λέγανε ψέματα», ανταπάντησε στον κ. Παπουτσή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης.

Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση φέρνει την πρόταση γιατί θα οδηγηθεί άμεσα σε νέο πακέτο μέτρων και στην κατάργηση του 14ου μισθού και σε αύξηση του ΦΠΑ και μιας πολιτικής που θα οδηγεί τους εργαζόμενους σε εβδομάδα 4 ημερών.

«Υποθηκεύσατε το μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να απολογηθείτε γιατί τους υποθηκεύσατε το μέλλον για 30 χρόνια», κατέληξε.

«Την ώρα που η χώρα βουλιάζει για να αποσείσουν τις ευθύνες τους πάμε σε ένα πελώριο δικομματικό αποπροσανατολισμό. Δεν θα το πετύχουν», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Παρεμβαίνοντας στο κλείσιμο της συζήτησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος ζήτησε από τον Μ. Κεφαλογιάννη να εκδηλώνει αραιότερα την συναίνεσή του, γιατί «είναι οδυνηρό να ακούμε αυτά τα επιχειρήματα και σε αυτόν τον τόνο».

Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία, και αυτή πρέπει να την ανακτήσουμε ως πολιτικό σύστημα, ως λαός και ως χώρα.

«Ό, τι χρειάζεται να γίνει, πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να είναι πυξίδα μας το πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλο. Αυτά είναι κριτήρια του παρελθόντος. Η πραγματικότητα είναι επώδυνη και πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Αυτό μας ζητάει ο λαός και οι εταίροι μας και αυτό θα κάνουμε» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα