Ανοικτό άφησε ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση ώστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει προτού πάρουμε μια απόφαση».
Επίσης, ανέφερε πως η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί, εκτός από την πολιτική στήριξη της ΕΕ, και οικονομική.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε για άλλη μία φορά τη στήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.
«Η κερδοσκοπία δεν αντιμετωπίζεται από μία χώρα, χρειάζεται στήριξη και από τις υπόλοιπες (στην ΕΕ)» σημείωσε. «Οι ξένοι που επενδύουν σε ομόλογα δοκιμάζουν τη βούληση της Ευρώπης και τη δική μας αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε.
Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε –μέχρι νεωτέρας- τα περί επιβολής νέων μέτρων και αύξησης του ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι έως τις 15 Μαρτίου «θα γίνει αξιολόγηση μιας κατάστασης, που διατρέχουμε ακόμη» και πως «προτού καν αξιολογήσουμε τι θα γίνει έως τότε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να αποκλείσει «κατηγορηματικά» τη λήψη πρόσθετων μέτρων έως τις 15 Μαρτίου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η μόνη ειλημμένη απόφαση είναι το ΠΣΑ και πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβαίνουμε σε διαψεύσεις του κάθε σεναρίου, που ακούγεται».
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, καθώς στη Βουλή «ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα», ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν τοποθετηθεί «κατά κόρον».
Για το ΔΝΤ
Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έγινε καμιά αναφορά που να συνιστά προσφυγή στο ΔΝΤ.
Πρόσθεσε δε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση αν δει στήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σημείωσε ακόμη ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της η λύση θα ήταν το ΔΝΤ.
Για την Goldman Sachs
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Goldman Sachs, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε κατΆ αρχήν ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το ζήτημα.
Όπως ανέφερε, παλιότερα υπήρχαν θεμιτές και εγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αλλάξει. Συμπλήρωσε δε ότι αυτές οι πρακτικές όταν επεκτάθηκαν πολύ, δημιούργησαν προβλήματα και επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αφορούν πρακτικές του παρελθόντος, τώρα πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και προχωράμε με διαφάνεια, είπε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας: ας δούμε το παρελθόν και ας το αξιολογήσουμε.
Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι όλα αυτά έχουν μπει σε νέα βάση με διαφάνεια και ότι δεν θα υπάρχει πιο διαφανής χώρα στην ΕΕ από την Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ