Η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν μόνο από την ίδια.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο από την Ελλάδα», δήλωσε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο.
«Αν αυτή η ευθύνη (για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης) αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα αξίζει στήριξη και αλληλεγγύη», τόνισε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε την ΕΕ να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.
Σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί απίθανο να στραφεί η χώρα για βοήθεια στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να απορριφθεί πλήρως η ιδέα.
Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«(Ο Rehn) αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Μαρτίου», δήλωσε η εκπρόσωπός του Αμέλια Τόρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη.
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να αποδώσουν είναι η 16η Μαρτίου. Τόσο η Κομισιόν όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν διαμηνύσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά και ζητούν επιπρόσθετα, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009.
S&P: Υποβάθμιση της σύστασης ΑΑΑ για τα δομημένα αξιόγραφα
Σημειώνεται ότι η S&P υποβάθμισε σήμερα τη σύστασή της για όλες τις δομημένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας από «ΑΑΑ» σε «ΑΑ» επικαλούμενη τους αυξημένους κινδύνους όσον αφορά την χώρα.
«Κατά την άποψή μας, η ελληνική οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό μεσοπρόθεσμα από αυτό που προβλεπόταν. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η ύφεση στην Ελλάδα ίσως να βαθύνει το επόμενο έτος», ανέφερε ο ξένος οίκος.
Επίσης, ο οίκος MoodyΆs έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το σύνολο σχεδόν των ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και καλυμμένων ομολογιών.
Οι συναλλαγές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν εννέα δομημένα προϊόντα ABS, έντεκα RMBS, δύο CLO και ένα πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών, που φέρουν στο σύνολό τους την εγγύηση ελληνικών τραπεζικών ενυπόθηκων δανείων.
Πηγή: Reuters