ΕΣΕΕ: Χρειάζονται τολμηρές τομές στο φορολογικό ν/σ

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 15:30

«Χρειάζονται τολμηρές τομές στο φορολογικό περίγραμμα, που θα διαμορφωθεί σε σχέδιο νόμου», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Η Επιτροπή Φορολογικού της ΕΣΕΕ έχει επισημάνει 19 σημεία του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου ως θετικά, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία, τα οποία απαιτούν άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις και διευκρινίσεις», επισήμανε ο κ. Κορκίδης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ διατύπωσε τους προβληματισμούς του σχετικά με τη «μετρολογία», η οποία, όπως αναφέρει, έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πολλαπλών εργασιακών και κοινωνικών αντιδράσεων.

«Όσον αφορά το θέμα των αποδείξεων, σαφώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα "λίφτινγκ" στις αρχικές διευθετήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ακόμη ότι «η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ - κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες - σημαίνει, σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς, μία επιβάρυνση, για τους καταναλωτές, της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στον κλάδο των τροφίμων μία επιβάρυνση, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ.».

Εξέφρασε επιπλέον το φόβο ότι από μία τέτοια κίνηση θα προκληθεί «περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, συρρίκνωση των εισοδημάτων και ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες».

«Για τον ασφαλιστικό μας φορέα, θεωρούμε ότι το υπουργείο οφείλει να διατηρήσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΕ και να αυξήσει την προς αυτόν κρατική επιχορήγηση σε 1,14 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να συνοδεύεται από μία καθαρή αναπτυξιακή προοπτική. Ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, ιδίως μετά τη "χρεοκοπία" του δημόσιου τομέα, είναι η μόνη ελπίδα για ανάπτυξη και χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Τέλος, η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τις επίσημες θέσεις και προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα